Agris.cz - agrární portál

Výnosy i kvalita chmele z letošní sklizně vypadají slibně

13. 8. 1998 | ČTK

Výnosy i kvalita chmele z letošní sklizne vypadají slibne

ÚŠTEK 13.srpna (CTK) - Na svatého Vavrince, který má podle tradice 10.srpna nadelovat úrodu na chmelnicích, si letos nestežují pestitelé v zemedelském družstvu Úštek na Litomericku. Výnosy 1,4 tuny z hektaru, které by se blížily lonským, i kvalita chmele zatím vypadají slibne, pokud je neohrozí další vývoj pocasí, choroby nebo škudci, uvedl dnes pro CTK predseda družstva Miroslav Krivský.

Chmel, který družstvo pestuje nyní na 40 hektarech, by potreboval alespon trochu zalít, ale na druhé strane by si zdejší zemedelci práli, aby slunecné pocasí vydrželo ješte asi deset dní, než bude dokoncena sklizen obilí. Pres letošní extrémy pocasí melo družstvo v prumeru dobré výnosy repky, které ciní 3,18 tuny z hektaru. Výnosy obilí se pohybují kolem ctyr tun z hektaru a jsou o zhruba pul tuny nižší než obvykle hlavne kvuli kvetnovému suchu.

Presto výsledky sklizne obilí z 550 hektaru zrejme prekonají drívejší ješte pesimistictejší odhady. Ekonomiku družstva ale nejspíš poznamenají letošní nízké odbytové ceny za krmné obilí, které se mají pohybovat zhruba od 2500 do 3100 korun za tunu a mají tak být o 500 až 800 korun nižší než loni. Stejná situace se ceká u prodeje chmele. I když má družstvo jeho odbyt zajišten, ceny sotva stací krýt náklady.

Marie Zahrádková dp


Zdroj: ČTK, 13. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 21:40