Agris.cz - agrární portál

Rozvoj Olomouce může omezit jeho poloha na kvalitní půdě

12. 8. 1998 | ČTK

Rozvoj Olomouce muže omezit jeho poloha na kvalitní pude

OLOMOUC 12.srpna (CTK) - Ostrý spor se rozhorel mezi olomouckou radnicí a ministerstvem životního prostredí kvuli tamní vysoce kvalitní zemedelské pude. Zatímco mesto plánuje využití pozemku s úrodnou pudou k rekreaci ci sportu, ministerstvo nechce, aby se na tak dobré pude stavelo.

Primátor Olomouce Ivan Kosatík dnes prohlásil, že ministerští úredníci brání zemedelskou pudu za každou cenu a pritom blokují nový územní plán mesta, na kterém je závislý jeho další rozvoj. "Chrání zemedelskou pudu a aniž by k tomu meli pádné argumenty, blokují rozvoj mesta," rekl novinárum.

Radní se dostali s úredníky do rozepre poté, co jim predložili návrh nového územního plánu rozvoje mesta, v nemž pocítají s využitím nekolika desítek míst s vysoce kvalitní pudou predevším pro rekreaci a sportovní aktivity, napríklad ke stavbe plaveckého stadiónu ci dostihové dráhy.

"Jde o pudu zvlášt chránenou, která se vyjímá z pudního fondu pouze výjimecne ve zvlášte zduvodnených prípadech. Mesto pritom muže své zámery realizovat v jiných lokalitách, kde není tak kvalitní puda," uvedl k tomu šéf olomouckého územního odboru ministerstva životního prostredí Josef Švejda.

Pokud ministerstvo bude nadále blokovat schválení územního plánu, Olomouc na to muže podle radních doplatit napríklad tím, že bohatí podnikatelé budou zvažovat, zda mají ve meste investovat. "Podnikatelé potrebují znát podmínky pro podnikání ve meste, napríklad kde lze co stavet. Pokud nebude nový územní plán, zacnou se odvracet a pujdou do jiných mest," rekl novinárum námestek primátora Martin Tesarík.

Daniela Tauberová kar


Zdroj: ČTK, 12. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 09:49