Agris.cz - agrární portál

Zemědělci zahájí sklizeň chmele, úroda bude nižší než loni

12. 8. 1998 | ČTK

Zemedelci zahájí sklizen chmele, úroda bude nižší než loni

ŽATEC 12.srpna (CTK) - Sklizen chmele zahájí v príštím týdnu pestitelé na Žatecku, Litomericku a na Morave. Výnosnost však po letošním suchu letos zrejme nedosáhne lonské úrovne, rekl dnes zpravodaji CTK predseda Sdružení obchodníku chmelem František Chvalovský.

Zatímco v lonském roce pestitelé z hektaru chmelnic sklidili v prumeru 1,09 tuny chmele, letos predpokládaná úroda zrejme nedosáhne ani jedné tuny na hektar. Kvalita letošní sklizne by však mohla lonskou prekrocit.

Chmel se letos v Ceské republice pestoval na šesti tisících hektarech, což je o jeden tisíc hektaru chmelnic méne než loni. Pestitelé se podle Chvalovského trvale potýkají s odbytovými problémy, které je nutí ke snižování cen pod úroven nákladu.

"Domnívám se, že tato vláda (CSSD) udelá urcitá proexportní opatrení, aby se republika trochu vzpamatovala," uvedl. Opatrení na podporu vývozu tuzemského chmele by tak podle nej melo být soucástí celkového souhrnu proexportních opatrení Ceské republiky.

Jan Melichar ple


Zdroj: ČTK, 12. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 08:03