Agris.cz - agrární portál

Polští rolníci se dohodli s vládou a přerušili protesty

12. 8. 1998 | ČTK

Polští rolníci se dohodli s vládou a prerušili protesty

VARŠAVA 12.srpna (CTK) - Predstavitelé polských rolnických odboru a vládního kabinetu ustaví sedm spolecných pracovních skupin. S predsedy trí protestujících odborových organizací se na tom dohodli vicepremiér Janusz Tomaszewski a ministr zemedelství Jacek Janiszewski, píše dnešní Rzeczpospolita. První oficiální setkání skupin se plánuje na 28.srpna.

S ohledem na jednání s ministry odborári odvolali na úterý pripravovanou celostátní blokádu silnic.

Každá ze sedmi pracovních skupin se bude zabývat urcitým okruhem problému, jako je financování zemedelství, státní intervence na trhu zemedelských produktu a ochrana tohoto trhu, sociální otázky nebo pro zemedelce velice palcivá otázka pristoupení zeme k Evropské unii (EU).

Pred týdnem pohrozily tri stovky polských rolníku protestujících proti dovozu levného obilí do zeme premiérovi Jerzymu Buzkovi, že zablokují tri baltské prístavy. Minulé úterý zase nekolik tisíc farmáru zablokovalo na nekolik hodin asi 200 silnic, aby podporilo požadavek zastavení dovozu obilí a zajištení jeho dotovaného výkupu od polských producentu. O den dríve rolníci v Muszyne na hranicním prechodu se Slovenskem vyházeli z vagónu na koleje pres 600 tun pšenice dovážené z Madarska a Slovenska.

Obilí dovážené do Polska z Ukrajiny, Litvy nebo Ruska, jehož cena se pohybuje od 60 do 85 dolaru za tunu, je mnohem levnejší než obilí domácí. Polská vláda se rozhodla, že od 16.srpna bude dotovat obchodní spolecnosti nakupující polskou pšenici, rolníci však požadují prímé dotace a úplný zákaz dovozu obilí.

Polské zemedelství je sice v objemu obhospodarované pudy (18,5 miliónu hektaru) na pátém míste v Evrope, vyznacuje se však velice nízkou produktivitou práce. Zemedelská výroba, ve které - casto na malých a nedostatecne vybavených farmách - pracuje každý ctvrtý ekonomicky aktivní Polák, se tak na na tvorbe hrubého domácího produktu podílí pouze šesti až sedmi procenty.

Eliška Veselá ank


Zdroj: ČTK, 12. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.05.2024 17:35