Agris.cz - agrární portál

V Jizerských horách řádí myši a hraboši

11. 8. 1998 | ČTK

V Jizerských horách rádí myši a hraboši

LIBEREC 11.srpna (CTK) - Mimorádné premnožení myší, hrabošu, rejsku a hryzcu zaznamenali lesníci na celém území Jizerských hor. Jenom hraboši letos zpusobili na mladých porostech v porovnání v predcházejícími lety více než dvojnásobné škody, rekl dnes CTK oblastní inspektor Lesu CR Petr Žaba.

Hlodavci, kterí byli dríve jen postrachem zemedelcu, ukusují korenové krcky a mladé stromky potom umírají. Necekane se škudci premnožili i na náhorních plošinách, v nadmorské výšce témer 800 metru. "Práve v techto oblastech se pokoušíme o obnovení listnatých kultur, zejména buku a javoru, a myši naši práci nicí," postežoval si Žaba. Podle nej je v nekterých lokalitách poškozeno témer 60 procent stromku.

Nejvíce se lesníci obávají hraboše mokradního. "Kdybych to nevidel, sám bych neveril, že muže znicit i dvoumetrový buk, jehož kmen mel už prumer deset centimetru," rekl inspektor. Premnožení hlodavcu podle nej zpusobila mírná zima, málo deštu a množství neobdelávané pudy, která živocichum poskytuje dostatek potravy k obžive.

Lesníci nasadili proti hlodavcum jedovaté návnady v cívkách, od roku 1990 se spoléhají i na biologickou ochranu pomoci dravcu. Pro zvýšení jejich populace umístili v Jizerských horách 1165 budek; úspešne tu hnízdí sovy, poštolky a káne. Nejlepším lovcem hrabošu je ale síc rousný, který se pri lovu spoléhá na sluch, zatímco ostatní dravci používají bystré oci. Korist sice díky zraku snadno chytí na poli, ale ne v lese.

Petra Laurinová lif jpt


Zdroj: ČTK, 11. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 22:36