Agris.cz - agrární portál

Záplavy způsobily státním lesům škody za 87 miliónů korun

10. 8. 1998 | ČTK

Záplavy zpusobily státním lesum škody za 87 miliónu korun

HRADEC KRÁLOVÉ 10.srpna (CTK) - Záplavy, které postihly v záveru cervence východní Cechy, zpusobily státnímu podniku Lesy Ceské republiky (LCR) v konecném vycíslení škody za 87 miliónu korun. Proti puvodnímu odhadu vzrostly škody asi o šest miliónu korun, predevším kvuli vetším poškození cest, uvedl dnes pro CTK správní reditel podniku Bretislav Jakubec.

Vetšina škod vznikla podle jeho slov na vodních tocích, které nekde úplne zmenily svá koryta. Na porostech vznikla škoda za zhruba pul miliónu korun, stejne jako na budovách.

Podnik na aktuální rešení nejproblémovejších vecí - zprutocnení vodních profilu, odstranení naplavenin a prekážek jako popadaných stromu a kamenu, uvolnil z vlastních zdroju 13 miliónu korun. "Stát jsme o financní príspevek zatím nežádali," uvedl Jakubec.

Rozsah nynejších škod je výrazne nižší než po lonských povodních, kdy státním lesum vznikla škoda za 1,1 miliardy korun. V intenzite jsou však letošní škody srovnatelné s nejhure postiženými místy severní Moravy.

LCR patrí asi 1,45 miliónu hektaru lesu, což je asi 55 procent z celého lesního pudního fondu CR.

Zdenek Rychtera mha


Zdroj: ČTK, 10. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 00:43