Agris.cz - agrární portál

Masokombinát Chomutov v konkursu, bez práce na 180 lidí

7. 8. 1998 | ČTK

CHOMUTOV 7.srpna (CTK) - Všech 180 zamestnancu propustil v techto dnech masokombinát IMO Chomutov. Spolecnost, na kterou ústecký krajský soud vyhlásil konkurs, v prubehu príštích nekolika dnu zrejme úplne zastaví kvuli vysoké zadluženosti výrobu. Na dotaz CTK to dnes uvedl správce konkursní podstaty Miroslav Rác.

Podnik dnes ješte vyrábel ze zásob, na další nákup už ale nemá prostredky. Všechna bankovní konta firmy jsou zablokovaná a podniková "kasa" prázdná. Celková výše dluhu masokombinátu dosahuje podle Rácova odhadu desítek miliónu korun, presná evidence závazku firmy nebyla zatím dokoncena.

Návrh na konkurs na masokombinát podala firma z Ceských Budejovic kvuli dluhu 5500 korun, k níž se pridala Všeobecná zdravotní pojištovna s pohledávkou zhruba 300.000 korun. "Zdaleka jsem na zacátku netušil, že je firma v tak katastrofálním stavu, aby bylo nutné zastavovat výrobu," uvedl správce.

Situace je však taková, že firma v soucasnosti dluží vysoké cástky za dodávky páry, vody a všech energetických médií. Znacné závazky má rovnež vuci bankám, státu a svým dodavatelum. Nekterí zamestnanci nedostali výplatu za mesíc kveten a vetšina pak za cerven. Již na zacátku konkursu je tak témer jisté, že všechny nároky nebudou zrejme uspokojeny.

Príciny krachu nejsou dosud známy, mezi zamestnanci se však hovorí o "tunelování" firmy jejími vlastníky. Tyto informace správce odmítl s odvoláním na krátkou dobu od zacátku konkursu komentovat. Zduraznil však, že se v prípade zjištení podezrelých financních transakcí v minulém hospodarení podniku nebude zdráhat podat trestní oznámení. "Tyto úvahy jsou ale predcasné," dodal.

Krach masokombinátu neprispeje významným zpusobem ke zvýšení míry nezamestnanosti Chomutovska, rekl dnes CTK vedoucí odboru trhu práce chomutovského pracovního úradu Zdenek Hejna. Na konci cervence úrad podle nej evidoval bez zamestnání 12,65 procent práceschopných obyvatel okresu. Propuštení z masokombinátu tento údaj mohou zvýšit o další zhruba tri desetiny procenta.

Styl ukoncení cinnosti firmy prakticky ze dne na den je podle Hejny zrejme prvním obdobným prípadem v okrese. "Já sám jsem o žádném jiném vetším podniku v okrese, který by takto zkrachoval, ješte neslyšel," rekl.

Jan Melichar jw


Zdroj: ČTK, 7. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 04:04