Agris.cz - agrární portál

Svijanský pivovar staví vlastní stáčecí linku

6. 8. 1998 | ČTK

Svijanský pivovar staví vlastní stácecí linku

SVIJANY (okres Liberec) 6.srpna (CTK) - Pivovar Svijany, který odkoupila v kvetnu od Pražských pivovaru soukromá firma Pivovar Svijany s.r.o., zahájil výstavbu vlastní stácecí linky. Jak dnes informoval CTK reditel pivovaru František Horák, výstavba, která si vyžádá asi 10 miliónu korun, by mela být dokoncena v zárí letošního roku.

"Do konce zárí budeme stácet na zarízení Pražských pivovaru. Ty nám za príznivou cenu prenechaly cást technologie stácecí linky a umožnují nám také tocit naše pivo v nekterých svých restauracích," uvedl Horák. Podle nej práve tato skutecnost umožnila Svijanskému pivovaru po osamostatnení dobrý nástup.

Pivovar v prvním mesíci své samostatné existence vyrobil 2500 hektolitru piva. V cervenci se mu již podarilo vystavit dvojnásobné množství a jeho produkce od kvetna do prosince by mela dosáhnout až 25.000 hektolitru. "Rocní výstav piva má stoupnout letos z lonských 38.000 hektolitru na 40.000. V roce 1999 pak až na 45.000 hektolitru," uvedl Horák. Kapacita zarízení pivovaru je však dvojnásobná.

Pivovar rozšíril svou nabídku a vyrábí v soucasné dobe pet druhu piva. Po trech letech obnovil výrobu 10stupnového cerného piva Svijanský karamel a jako jediný v severních a stredních Cechách uvedl na trh 13stupnové pivo Svijanský kníže.

Pivovar Svijany byl založen již v roce 1564, ale v posledních padesáti letech nebyl nikdy samostatný - nejprve patril pod Severoceské pivovary a pozdeji pod Pivovary Vratislavice nad Nisou. Soucástí a.s.Pražské pivovary se stal v roce 1997 pri sloucení Pražských pivovaru s Pivovary Vratislavice a.s. a Pivovarem Ostravar. Pivovar má v soušasné dobe 30 zamestnancu.

Petra Laurinová mha


Zdroj: ČTK, 6. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 02:16