Agris.cz - agrární portál

Více než 20 procent úrody může pěstitelům zničit hraboš polní

5. 8. 1998 | ČTK

Více než 20 procent úrody muže pestitelum znicit hraboš polní

PRAHA 5.srpna (CTK) - Škody, které muže letos zemedelcum na nekterých místech CR zpusobit premnožený hraboš polní, se odhadují na 20 a více procent z ocekávané sklizne. CTK to dnes rekl reditel Státní rostlinolékarské správy (SRS) Vladimír Kupec. Podle jeho slov lze rozsah ploch postižených hrabošem odhadovat v celé CR na 40.000 až 50.000 hektaru zemedelské pudy. Napríklad v každém z okresu Breclav a Vyškov bylo již proti hrabošum ošetreno rádove 10.000 až 15.000 hektaru.

V soucasné dobe jsou na území CR zaznamenány pomerné silné výskyty hraboše polního, což je pro toto rocní období neobvyklé. Hlavní prícinou soucasného stavu jsou podle Kupce suchý, teplý podzim a velmi mírná zima, tedy prírodní podmínky, které nesnížily jako obvykle populaci hraboše.

Dalším faktorem pusobícím na premnožení hraboše je napríklad sprašová puda. Premnožení také podporuje nižší rozsah pestebních ploch víceletých pícnin, ve kterých dríve hraboš polní prežíval. Odtud se stehuje na ostatní plodiny, což se v minulosti stávalo zrídka. Ohroženy jsou jak obiloviny a repka, tak i pozdeji sklízené okopaniny, tedy brambory a cukrovka.

Nejpostiženejší oblasti jsou podle SRS na jižní Morave, ve stredních Cechách a cástecne i ve východních Cechách. V Cechách jsou to hlavne okresy Melník, Kolín, Kutná Hora, na Morave již zmínené Breclavsko, Vyškovsko a okres Znojmo.

Jedno ošetrení proti hrabošovi prijde pestitele zhruba na 1000 korun na jeden hektar, pricemž vetšinou jedno ošetrení nestací a je treba je opakovat. Zemedelec má podle Kupce vlastne dve možnosti, bud ošetrí strnište dríve, nežli jej hraboš opustí pro nedostatek potravy, nebo provede až ochranu nove zakládaných porostu a zamerí se na nejvíce ohrožené plodiny, predevším na ozimou repku. První možnost je ekonomicky nárocnejší a druhá, levnejší, zase není tak úcinná.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 5. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.05.2024 20:05