Agris.cz - agrární portál

Hektarové výnosy meruněk na Moravě jsou nižší než v Čechách

28. 7. 1998 | ČTK

Hektarové výnosy merunek na Morave jsou nižší než v Cechách

BRNO 28.cervence (CTK) - S predpokládaným výnosem jedné tuny z hektaru koncí na jižní Morave sklizen merunek, pestovaných na ploše 1845 hektaru sadu. V ceských regionech je sklizen na ploše 245 hektaru ve druhé fázi s velmi dobrou násadou a odhadovanými výnosy 2,8 tuny z hektaru. Pro CTK to uvedl ovocnárský inspektor brnenského Ústredního kontrolního a zkušebního ústavu zemedelského (ÚKZÚZ) Jaromír Cepicka.

"Kvalita je velmi dobrá, ale na Morave místy s nevyrovnanými plody", uvedl. Podle nej je to dusledek zvláštnosti letošního jara, kdy stromy kvetly pres mesíc.

V plném proudu je sklizen broskví ze 1697 hektaru plodných sadu v CR, z toho na jihu Moravy z 1438 hektaru. Pestitelé nyní odhadují dobré výnosy na úrovni peti tun z hektaru. Aktuálne dozrála odruda Redhaven, v dusledku chybejících srážek je však patrná nižší kvalita a menší velikost plodu. "Pudní profil nemá vodu," dodal Cepicka.

I pres srážky a prívalové dešte v nekterých regionech se sucho a teplo projevilo na vyšším výskytu chorob a škudcu, jako mšic, obalecu a podkopnícku, kterí prožírají zelen listu. Více se vyskytuje i padlí, tedy houbová choroba.

V príštím týdnu ovocnári zrejme zahájí sklizen renklod a raných odrud švestek s ocekávaným normálním výnosem. První odhady ÚKZÚZ k výnosum jabloní z poloviny cervna uvádely asi o 30 procent nižší úrodu než loni, tedy 12,2 t/ha, zato s vyšším podílem plodu o konzumní jakosti. U hrušní by výnosy mely letos dosáhnout 8,6 tuny z hektaru. "Odhady budou v nejbližší dobe upresneny," uzavrel Cepicka.

Jirí Macík dp


Zdroj: ČTK, 28. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 19:17