Agris.cz - agrární portál

Sběrači českého zlata nastoupí na chmelnice mezi 16.a 20.srpnem

28. 7. 1998 | ČTK

Sberaci ceského zlata nastoupí na chmelnice mezi 16.a 20.srpnem

PRAHA 28.cervence (CTK) - První chmelové šišky by letos mely spocinout v rukách brigádníku mezi 16.a 20.srpnem. Ostravská agentura Kappa, jež chmelové brigády celorepublikove organizuje, vyšle do více než dvou desítek družstevních podniku tisícovku pomocníku z rad studentu starších 18 let. "V soucasné dobe máme již plno a nabíráme pouze náhradníky," rekla dnes na dotaz CTK Dagmar Urbancová z agentury Kappa.

Letošní ceské zlato sklidí prevážne studenti prvních rocníku vysokých škol, prihlásili se však i jejich starší kolegové. "Zemedelci letos požadovali okolo jednoho tisíce brigádníku, což je zhruba o polovinu méne než pred dvema roky," konstatovala Urbancová. Duvodem je podle ní snížení výmery chmelnic. Rozloha chmelnic v Ceské republice ciní okolo 7000 hektaru a proti roku 1990 poklesla zhruba o jednu ctvrtinu.

Studentum, kterí se letos rozhodli sklízet chmel, zajištuje agentura Kappa dopravu, ubytování a celodenní stravu. "Studenti prispívají pouze na jídlo, a to 30 korunami na den," doplnila Urbancová. Brigádníci si podle ní vydelají od 3000 do 9500 korun, pricemž jejich výdelek závisí na jejich zrucnosti i délce sklizne a smeny.

Agentura má 12 náborových kancelárí, konkrétne v Ostrave, Olomouci, Zlíne, Brne, Praze, Ceských Budejovicích, Hradci Králové, Pardubicích, Plzni a v Liberci. "Dve kanceláre máme také na Slovensku, a to v Cadci a Ružomberku," dodala Urbancová.

Chmelu zatím podle zemedelcu soucasné pocasí neškodí. O jeho úrode podle tradice "rozhoduje" 10.srpna svatý Vavrinec.

Michal Schuster veb


Zdroj: ČTK, 28. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 22:25