Agris.cz - agrární portál

Rum, vodka a likéry byly na koktejlovém festivalu nejžádanější

27. 7. 1998 | ČTK

Rum, vodka a likéry byly na koktejlovém festivalu nejžádanejší

PRAHA 27.cervence (CTK) - Rum, vodka a likéry se staly nejžádanejšími artikly dnes koncícího letního koktejlového festivalu s názvem "Summer Cocktail Festival" na Václavském námestí. CTK to rekl prezident porádající Ceské barmanské asociace (CBA) Petr Veselý.

Rum a vodka jsou pro letní míchané nápoje tradicní. "Ovšem obrovský, necekaný zájem byl o likéry, vypadá to, že se zase navracejí do módy. Nápoje s likéry ted zpestrila rada sirupu, která je schopná nahradit v podstate jakýkoli typ alkoholu. Velice dobre se tedy prodávaly takzvané mocktaily, což jsou nealkoholické koktejly," dodal Veselý.

Asi tretina návštevníku "open-air" baru využila výhody, kterou jim festival mohl poskytnout ve srovnání s bežnou nabídkou baru. Bylo zde možné získat nejen obvyklé míchané nápoje, ale rovnež nejlepší kreace ze svetových souteží. Navíc zde barmani mohli využívat svou tvorivost a fantazii k tomu, aby každý zájemce dostal koktejl podle své okamžité chuti a nálady.

Každý den se na pultech baru ve tvaru velké osmicky prodalo mezi 500 až 600 drinky. Zákazníci si mohli nechat namixovat koktejly samotnými mistry barmanského remesla - mezi šedesátkou špickových barmanu obsluhoval i mistr sveta z Tokia Jaroslav Krátký a lonský stríbrný medailista Karel Mayer.

CBA chtela usporádáním festivalu ukázat, že být za barem neznamená bezmyšlenkovitou práci, ale naopak, že dobrý barman toho musí hodne vedet. Pokusila se také potvrdit, že míšené nápoje mají v gastronomii své pevné místo a nejsou jenom prechodnou módou. Podle Veselého se podarilo oba tyto cíle naplnit, CBA by tedy v budoucnu podobnou akci velice ráda zopakovala.

Ivana Dvoráková kar


Zdroj: ČTK, 27. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 04:49