Agris.cz - agrární portál

Dnes dostalo 150 zaěstnanců Pivovaru Most-Sedlec výpověď

27. 7. 1998 | ČTK

Dnes dostalo 150 zamestnancu Pivovaru Most-Sedlec výpoved

PRAHA 27.cervence (CTK) - Celkem 150 zamestnancu Pivovaru Most-Sedlec a.s. dostalo k dnešnímu dni výpoved a bude jim vyplacena petimesícní mzda. CTK to dnes sdelil predseda predstavenstva spolecnosti Vlastimil Obadal. Ten jednoznacne neuvedl, zda bude v pivovaru definitivne ukoncena výroba. Podle jeho slov totiž o jeho dalším osudu rozhodne valná hromada spolecnosti 20.srpna letošního roku.

K tomuto kroku se vedení pivovaru rozhodlo podle Obadala na základe jeho financní situace. Pivovar je predlužen a nachází se v platební neschopnosti. Má negativní vlastní jmení ve výši 100 miliónu korun, jeho soucasné závazky dosahují 235 miliónu korun a jeho pohledávky jsou na úrovni 15 miliónu korun. Výstav mosteckého pivovaru za první pololetí letošního roku byl 90.000 hektolitru. Z ekonomického pohledu neexistují podle Obadala žádné možnosti zvrácení soucasného nepríznivého stavu.

Duvodem soucasné situace je podle jeho slov špatný projekt tohoto pivovaru, který byl otevren v roce 1976. Problémem je predevším obrovská energetická nárocnost a velký pocet lidí nutných k výrobe. I pres úsporná opatrení jsou proto podle jeho slov výrobní náklady o 40 procent vyšší než cena, za kterou je dnes možné vyrobené pivo prodávat.

Kvalifikovaným propoušteným pracovníkum byla podle Obadala nabídnuta místa v pivovaru Velké Popovice a v karlovarském obchodním zastoupení spolecnosti. Management Mosteckého pivovaru soucasne založil Výbor pro udržení zamestnanosti, jehož prostrednictvím hodlá pracovníkum pomoci pri hledání pracovních míst.

Majoritním vlastníkem spolecnosti Pivovar Most-Sedlec je spolecnost Radegast Group, která vlastní více než 50 procent akcií, kolem 15 procent vlastní FNM a zbytek drobní akcionári.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 27. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 21:08