Agris.cz - agrární portál

Největší škody způsobily záplavy zemědělcům na Rychnovsku

24. 7. 1998 | ČTK

Nejvetší škody zpusobily záplavy zemedelcum na Rychnovsku

PRAHA 24.cervence (CTK) - Škody na polních kulturách v okrese Rychnov nad Knežnou, který byl záplavami postižen nejvíce, jsou odhadovány na 20 až 30 miliónu korun. Uvádí se to v informaci územní sekce Ministerstva zemedelství CR, kterou dnes CTK poskytlo jeho tiskové oddelení. V živocišné výrobe došlo v tomto okrese k úhynu nekolika stovek krut a asi 120 kusu prasat. Škoda prevyšující jeden milión korun byla zpusobena také na rybách.

Podle zprávy bude záležet rozsah škod na dalším vývoji pocasí a s tím související únosnosti pudy. Pokud pole v brzké dobe unesou kombajny, škody, napríklad u repky budou minimální.

V okrese Hradec Králové se odhadují dosavadní škody na polních kulturách kolem trí miliónu korun. Jiné škody prozatím nejsou v tomto okrese hlášeny ani predpokládány.

Ve tretím záplavami postiženém okrese Pardubice odhaduje MZe škody na polní zemedelské výrobe v rozsahu do 100.000 korun. Další škody zhruba ve stejné výši vznikly na rybách pri protržení hráze rybníka a prelivu vody v obci Belecko. Vetší škody se neocekávají ani na lesních porostech tohoto okresu.

Celkové škody v lesním a vodním hospodárství, které budou v postižených oblastech zrejme znacné (zejména vývraty, poškozené komunikace a lesní bystriny), nejsou dosud zjišteny, nebot poškozené území ješte není prístupné. Presnejší zprávy o záplavových škodách v resortu zemedelství budou podle MZe známy dnes v odpoledních hodinách.

Oldrich Pribík bm


Zdroj: ČTK, 24. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 19:05