Agris.cz - agrární portál

Výnosy ozimých ječmenů na Vysočině 4,3 tuny z hektaru

23. 7. 1998 | ČTK

Výnosy ozimých jecmenu na Vysocine 4,3 tuny z hektaru

JIHLAVA 23.cervence (CTK) - Výnosy ozimých jecmenu, jejichž sklizen byla na Ceskomoravské vrchovine zahájena v minulém týdnu, se pohybují kolem trí až ctyr tun z hektaru. Podle odhadu agronomu dosáhnou v prumeru 4,3 tuny z hektaru. Po ozimech prijde na radu sklizen repky, kde se ocekává nadprumerná úroda.

Vlivem mírné zimy porosty dobre prezimovaly, uvedl dnes pro CTK predseda okresní Agrární komory CR v Jihlave Antonín Lenikus s tím, že je to fakticky jediná plodina, která se dá dobre zpenežit. Stejne jako loni však podle nej hrozí situace, že prvovýrobci, kterí potrebují peníze okamžite, prodají repku prekupníkum, a ti ji vyvezou do zahranicí. Tuzemští zpracovatelé pak mohou mít suroviny nedostatek, upozornil.

Sklizen jarin by mela na Vysocine podle prubehu pocasí zacít do ctrnácti dnu, uvedl predseda a.s. Agro Merín Jirí Ružicka. U obilovin celkem, které spolecnost pestuje na 4000 ha, ocekává prumerný výnos 4,5 tuny.

Podle Lenikuse jsou nekteré plochy pšenic poškozeny suchem a houbovitými chorobami. Problémy se ocekávají s odbytem krmného obilí, a to v souvislosti se snižujícím se stavem dobytka. Pro krmné úcely se navíc bude využívat žito, které bylo do CR dovezeno z Nemecka z nadbytecných zásob za velmi nízké ceny, údajne za 2600 korun.

Jaroslava Mikešová do


Zdroj: ČTK, 23. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 05:59