Agris.cz - agrární portál

Myxomatóza králíků a mor prasat na jihovýchodní Moravě

20. 7. 1998 | ČTK

Myxomatóza králíku a mor prasat na jihovýchodní Morave

ZLÍN 20.cervence (CTK) - Nová ohniska moru prasat a myxomatózy králíku zaznamenali chovatelé a zverolékari na jihovýchodní Morave. CTK to dnes potvrdil reditel Okresní veterinární správy ve Zlíne Valdemar Stiksa. Mezi prenašece virových chorob patrí predevším bodavý hmyz, který se v soucasných vedrech a deštích rychle rozmnožuje.

"Myxomatózu jsme zaznamenali v obci Fryšták u jednoho chovatele, který nakažený chov zlikvidoval. Nejlépe je predat uhynulá zvírata ke spálení veterinárnímu asanacnímu ústavu," doporucil Stiksa. Dodal, že ochranou je vakcinace králíku ve veku šest až osm týdnu. Pokud i pak králíci uhynou, muže být chyba v zásahu soukromého veterináre. Vakcínu je totiž treba udržovat pri nízké teplote do osmi stupnu Celsia.

Pri myxomatóze králíkovi otékají oci, pozdeji hnisají a zvíre muže i oslepnout; zvyšuje se jeho telesná teplota a objevují uzliny pod kuží. "Maso je poživatelné, choroba není v žádném prípade prenosná na cloveka," uvedl okresní veterinár.

Mor prasat sledují na Zlínsku ve ctyrech nových ohniscích v oblasti Bílých Karpat. V posledních dvou týdnech odhalili veterinári tuto nemoc u peti kusu cerné zvere v obcích Nedašov, Nedašova Lhota a Lipová u Slavicína; zatím poslední nakažené zvíre našli v pátek ve Vlachovicích. Podobná situace je podle Stiksi ze slovenské strany Bílých Karpat na Slovensku, odkud zver prichází.

"Prvoradým úkolem je chránit domácí chovy prasat oplocením objektu, vstupní dezinfekcí a dodržováním veterinárních narízení," podtrhl veterinár. Upozornil, že myslivci na Zlínsku mají pokyn zvýšit odstrel divoké zvere a každý kus predat ke kontrole odborným laboratorím. Jen za cervenec to již bylo odstreleno 18 divocáku.

Ladislav Koželuha gk jw


Zdroj: ČTK, 20. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:48