Agris.cz - agrární portál

Vinné sklepy Valtice uspěly na výstavě vín ve Slovinsku

20. 7. 1998 | ČTK

Vinné sklepy Valtice uspely na výstave vín ve Slovinsku

BRNO 20.cervence (CTK) - Titul šampióna mezinárodní výstavy Vino Forum v kategorii suchá bílá vína do ctyr gramu zbytkového cukru na litr získala ve Slovinsku a.s. Vinné sklepy Valtice (VSV). Sauvignon rocník 1997 pozdní sber uspel v konkurenci vín z CR, Slovenska, Madarska , Rakouska a Slovinska. "Na sklade je nyní 24.000 lahví," rekl CTK reditel VSV Antonín Štastný.

VSV jako nejvetší tuzemský pestitel révy vinné vyrobily loni ze sklizne 2557 tun hroznu kolem šedesáti procent prívlastkových vín, z toho polovinu pozdních sberu. Podle Štastného ovlivnilo úrodu zmrznutí zejména mekkých odrud révy u vinic na méne vhodné pestitelské ploše. "Nejvetší poškození bylo v oblasti Drnholce," dodal.

Pro výrobu stolních vín tedy firma koupila mošty v Madarsku. K výrobe vín nejvyšší kategorie, tedy výberu z hroznu, použily VSV metodu rízeného kvašení a cisté kvasnicní kultury. Nejvyšší kvalita sklizne za poslední pulstoletí zpusobila nárust prumerné ceny hroznu o 17,8 procenta mezirocne.

Štastný dále informoval, že podnik loni venoval 4,7 miliónu korun na dokoncení cistírny odpadních vod. Druhá cást investic smerovala na nákup technologického zarízení a pudy pro budoucí výsadbu vinic. S Pozemkovým fondem projednává nyní restitucní nároky na pudu za jeden milión korun.

Spolecnost, jejímž významným akcionárem je Komercní banka, loni utržila za témer 3,5 miliónu litru prodaného vína necelých 130 miliónu korun. Podstatnou cást disponibilního zisku 10,056 miliónu korun použijí VSV na rozvojové aktivity.

Jirí Macík bm


Zdroj: ČTK, 20. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 09:57