Agris.cz - agrární portál

Vozdecký: Střední vinařský stav bude v tuzemsku těžko přežívat

17. 7. 1998 | ČTK

Vozdecký: Strední vinarský stav bude v tuzemsku težko prežívat

BRNO 17.cervence (CTK) - Vzhledem ke svetové nadprodukci vína je podle názoru nekterých vinarských odborníku treba využít dosavadní celní ochrany k príprave na vstup CR do EU. Bez úcinné státní podpory se nezdarí zrejme ani výsadba potrebných 16.000 hektaru nových vinic. "Strední vinarský stav težko prežije," rekl dnes akcionárum a.s.Víno Mikulov predseda predstavenstva Josef Vozdecký.

K úspechu vede údajne jedine tvorba silného ceskomoravského vinarského uskupení. Mikulovští letos pocítají s vyšší úrodou hroznu a plánují zvýšit i export specialit ze své oblasti. V roce 2005 plánují výrobu až 20 miliónu litru vín, pri dostatku cisternového vína pro svého vlastníka, a.s.Bohemia Sekt.

Vozdecký uvedl, že tuzemská spotreba 12,4 litru vín na osobu je nižší než v jiných zemích, ale pomalu roste. V roce 2005 se pak v CR ocekává témer dvakrát vyšší konzumace vína proti 130 miliónum litru loni. "Stoupá poptávka po vínech s kontrolovaným puvodem, dodal.

A.s.Víno Mikulov, kde letos posílila svou majetkovou úcast spolecnost Bohemia Sekt na 22,7 procenta, utržila loni 284,5 miliónu korun a na trh dodala pres sedm miliónu litru vín a nápoju. Export zvýšila mezirocne ve financním vyjádrení devetkrát na 5,7 miliónu korun.

Ceskomoravská vinarská akciová spolecnost Bohemia Sekt za lonský rok utržila 955 miliónu Kc pri prodeji více než dvou miliónu litru vín. Cistý zisk dosáhl 49,4 miliónu Kc, pricemž firma jej použije na krytí svých rozvojových zámeru.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 17. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 07:09