Agris.cz - agrární portál

Deštivá Británie potřebuje snížit spotřebu vody

14. 7. 1998 | ČTK

Deštivá Británie potrebuje snížit spotrebu vody

LONDÝN 14.cervence (CTK) - Velká Británie, která se letos potýká s nejdeštivejším zacátkem léta v tomto století a ani jindy netrpí práve suchem, cítí presto naléhavou nutnost snížit spotrebu vody z verejných zdroju. Tyto zdroje totiž prestávají kapacitne stacit a vše nasvedcuje tomu, že to není jejich nedostatecností, ale znacnou nehospodárností, s jakou Britové s vodou zacházejí.

Vláda proto prijala sérii úsporných opatrení, která tvrde dopadnou na uživatele oblíbených "masážních sprch" a jiných vodních hrátek, a mají celkove snížit množství vody "proplachované" do odpadu. Cím více vody takto protece, tím znecištenejší jsou zdroje a tím obtížnejší je produkovat novou pitnou vodu.

"Chceme, aby všichni majitelé domu dukladne uvážili každou kapku vody, než ji prolijí," prohlásil ministr životního prostredí Michael Mearcher. "Naše novela vodního zákona bude nejen chránit vodní zdroje pred znecištením a zneužíváním, ale zachová využitelné zdroje vody také pro další generace," dodal.

Nový vodní zákon, který vstoupí plne v platnost asi za rok, tvrde postihne predevším velké spotrebitele vody z rad obyvatelstva. Instalace "masážních sprch", bazénu a dalších na vodu nárocných zarízení bude podléhat schválení místních vodárenských podniku, které budou mít právo i povinnost namontovat k temto velkoodberovým zarízením dodatecné vodomery s podstatne vyšší taxou za každý kubík odebrané vody.

Krome toho bude vláda podporovat program úsporných opatrení v domácnostech, pocínaje kvalitními kohoutky pres nízkoodberové spotrebice a konce úspornými, tzv.dvoustupnovými splachovaci na záchodech. Zmenou normy chce vláda postupne dosáhnout snížení splachovací dávky vody z nynejších 7,5 litru na šest litru pro "velké" splachování. Zavádené "dvoustupnové" splachovace, známé již v rade evropských zemí, mají krome toho umožnit, aby se "malá" potreba spláchla pouze polovicním množstvím vody.

"Aniž bych chtel zabíhat do prílišných technických detailu, je prece zrejmé, že nepotrebujeme (na splachování) vždycky celou, tedy velkou dávku vody," zduraznil tiskový mluvcí ministerstva životního prostredí pri vysvetlování programu.

Opozicní Konzervativní strana vládnoucí labouristy v této souvislosti obvinuje, že "ve skutecnosti jim jde o zavedení nové dane na masážní sprchy". To ale kabinet Tonyho Blaira jednoznacne odmítá.

"Tady jde o výchovu obyvatelstva k ekologickému a ekonomickému chování, a nikoli o snahu vzít lidem masážní sprchy," prohlásil mluvcí.

Svá tvrzení podložil statistickými údaji, podle kterých britská vodárenská zarízení steží stací uspokojit odber i v deštivých mesících, jako byl letošní duben nebo cerven s prumernými srážkami 125 milimetru. Pokud prijde "normální" mesíc, který má ve vlhké Británii do nejakého sucha ješte hodne daleko, dostává se zásobování vodou na hranici kolapsu. Uvolnit tuto permanentne napjatou situaci muže jen racionalizace spotreby.

Ivan Klindera mž


Zdroj: ČTK, 14. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 20:02