Agris.cz - agrární portál

Na Znojemsku končí sklizeň ozimého ječmene s výnosem 3,5 tuny/ha

14. 7. 1998 | ČTK

Na Znojemsku koncí sklizen ozimého jecmene s výnosem 3,5 tuny/ha

BRNO 14.cervence (CTK) - Prakticky pred záverem je sklizen ozimého jecmene na Znojemsku, kde pri osevní ploše 5100 hektaru ciní výnosy od 2,2 do peti tun na hektar s odhadovaným prumerem 3,5 t/ha. V plném proudu je i sklizen ozimé repky z 9300 hektaru ploch, kde byl v nejhorších místech hektarový výnos jedna tuna, jinak s prumerem 2,5 až 3,5 t/ha. CTK to sdelil reditel územního odboru Ministerstva zemedelství ve Znojme Alois Canek.

Zemedelci podle nej nemají s pocasím potíže. "Na Znojemsku prakticky nepršelo," rekl. Rozhodující z hlediska kvality obilí pak budou nejbližší dva týdny. Prípadné komplikace by zpusobilo nejspíše jen hromadení dozrávajících ploch.

Potravinárská pšenice na 37.000 hektarech znojemského okresu dala z nejhorších zaschlých ploch pouze 2,2 tuny/ha bez kvality. Solidní výnosy však vykazují první porosty s vyšší ocekávanou kvalitou.

Na Breclavsku byly výrazne postiženy suchem ozimé jecmeny v okolí Mikulova, kde výnosy cinily 1,5 až tri tuny/ha. "Cástecne poškodilo krupobití repku kolem Bulhar," uvedl reditel Okresní agrární komory v Breclavi Jirí Balga. Neprízen pocasí postihla tuto plodinu i v cásti Lednicka, v Rakvicích a Prítlukách.

Podstatná cást žní v okrese zrejme "vypukne" pres víkend, pokud to pocasí dovolí. Balga poznamenal, že krátkozraká cenová politika by mohla privést až 70 procent zemedelských podniku do existencních problému. Nynejší ceny oznacil jako mírné, pricemž za optimum u potravinárské pšenice považuje 4400 až 4800 korun za tunu.

Jirí Macík jw


Zdroj: ČTK, 14. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.05.2024 23:28