Agris.cz - agrární portál

Odborníci jednali v Brně o rozmnožování hospodářských zvířat

13. 7. 1998 | ČTK

Odborníci jednali v Brne o rozmnožování hospodárských zvírat

BRNO 13.cervence (CTK) - Približne stovka odborníku z Ceské republiky, Slovenska a Nemecka se na konci cervna zúcastnila v Brne vedecké konference o negativním vlivu životního prostredí na plodnost hospodárských zvírat. "Hlavním cílem bylo vzbudit zájem o evidenci, jakou užíváme u infekcních chorob," rekl CTK Zdenek Vežník z Výzkumného ústavu veterinárního lékarství.

Podle nej je znalost výsledku reprodukce ve stáde duležitá nejen pro ekonomiku chovu, ale i pro ekology a pracovníky oboru biologizace životního prostredí. "Sledování kvalitativních zmen na pohlavních orgánech samcu a samic je i monitoring životního prostredí," dodal.

Vežník vysvetlil, že pracovište VÚVeL v Brne experimentálne porovnalo analýzy spermatu zhruba u 3000 býku, vyšetrených v 60. letech s nálezy asi u 400 býku v roce 1990. U druhého souboru byl zjišten pokles objemu ejakulátu a naopak vzestup koncentrace a celkového poctu spermií.

Nejzávažnejším rozdílem byl nižší podíl semenné plazmy na spermii. "Uvedený stav svedcí o snížení aktivizace prídatných pohlavních žláz," poznamenal Vežník.

Do problematiky spadá i otázka pohybu, jehož nedostatek u organismu zavinuje poruchy látkové výmeny a tím vleklou zátež. Všechny tyto faktory pak negativne pusobí na rozmnožování.

Zdenek Vežník, který nedávno oslavil sedmdesátiny, byl v letech 1990 až 1991 prvním prezidentem Komory veterinárních lékaru CR. Podílel se i na prestavbe Ceské akademie zemedelských ved, kde zastává funkci predsedy odboru veterinárního lékarství. Pusobí nejen ve vedecké rade kladrubského hrebcína, ale rovnež v ruzných chovatelských poradních orgánech.

Jirí Macík bm


Zdroj: ČTK, 13. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 04:10