Agris.cz - agrární portál

Rybolovná legislativa je také problém, ale malý

13. 7. 1998 | ČTK

BRUSEL 13.cervence (zpravodaj CTK) - Pouze 24 z 270 rybolovných predpisu evropského práva se tak ci onak vztahuje ke sladkovodním rybám - práve na ty se soustredilo dnešní rokování ceských expertu s Evropskou komisí v rámci analytického srovnávání legislativy (screening). Záver byl takový, že CR plne sladí své právo s evropským do konce roku 2002.

Vedle zmínených dvou tuctu norem bude muset ovšem prevzít celý balík smernic a narízení týkajících se námorního rybolovu. Vláda musí teprve rozhodnout, zda se to udelá zvláštními zákony nebo jedním rámcovým. Ve vnitrozemské zemi však prakticky nehrozí, že by se existující normy dostávaly do konfliktu s evropskými.

V sladkovodním rybárství, jež se v CR omezuje skoro výlucne na rybnicní chov kapru, bude treba zavést presnou identifikaci výrobcu ryb a zpracovávat komplexní statistiky, posílit kontrolu a prevzít predpisy nezbytné pro zaclenení do spolecné obchodní politiky.

Podle vedoucího ceské delegace Jaroslava Oplta z ministerstva zemedelství bude treba na bázi dobrovolného Rybárské sdružení v Ceských Budejovicích vybudovat orgán státní správy, který zajistí komplexní systém organizace obchodu s rybami. Bude pritom spolupracovat s Výzkumným ústavem rybárským ve Vodnanech; obe instituce musejí do vstupu zvládnout rízení obchodu s rybami, cenové predpisy a naucit se spravovat financní dotace od státu a v budoucnu také od Evropské unie.

Ceským rybárum jde zejména o podporu šlechtení ryb a udržování populací vzácných druhu - podle Oplta se muže CR pochlubit vyšlechtenými druhy kapru, jaké nejsou nikde jinde v Evrope. "Tento genetický potenciál je treba zachovat."

CR produkuje rocne asi 21.000 tun ryb, z toho je 90 procent kapru. Približne 40 procent smeruje na vývoz. "Tato císla by se do budoucnosti nemela výrazne menit. Je to nejoptimálnejší systém produkce v podmínkách našeho rybnicního hospodárství," uvedl Oplt. Nepocítá se ani se zásadní zmenou jídelnícku obyvatelstva - každý Cech sní rocne 5,5 kg ryb, tedy asi ctvrtinu západoevropského prumeru; z toho predstavují sladkovodní ryby 1,5 kg.

Budoucí podpory ze strany EU - po vstupu, ale i pred ním - by se mely soustredit na podporu prumyslu zpracování ryb. "Sortiment zpracovaných ryb je v CR zatím malý a nekonkurenceschopný."

CR bude muset také zdokonalit systém kontroly dovážených morských ryb z EU - musí sledovat nejen hlediska jakosti ci hygieny, ale také zjištovat, zda nejsou dováženy chránené nebo podmerecné ryby, prípadne ryby lovené nad povolené kvóty.

Karel Barták cas hej


Zdroj: ČTK, 13. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 06:45