Agris.cz - agrární portál

Fencl: Čtyři tisíce korun za tunu obilí je reálných

14. 7. 1998 | ČTK

Fencl: Ctyri tisíce korun za tunu obilí je reálných

PRAHA 14.cervence (CTK) - Pokud zemedelci nedostanou lepší cenu, jeví se jako reálné 4 000 Kc za tunu, tedy cena garantovaná Státním fondem tržní regulace (SFTR). Pro dnešní Slovo to uvedl kandidát na post ministra zemedelství Jan Fencl.

SFTR stanovil postup pri tvorbe cen tak, že pomine-li duvod pro intervencní nákup, tj. prumerná cena za CR v cenovém hlášení presáhne 4000 Kc/t, nebudou nové nákupní kvóty stanovovány a nákup bude pokynem SFTR skladujícím organizacím zastaven. "Ted jde o to, aby se informace nezkreslovaly a vycházelo se z reálného stavu," prohlásil Fencl.

Zatím je ve skladech pres 600 tisíc tun obilí, nekterí zemedelci tvrdí, že milión tun, píše list. Podle Fencla kladou zemedelci za vinu ministru Luxovi, že vcas neuvolnil vývozní licence na obilí a cást se loni nevyvezla. Podle jeho názoru se mely vcas oddelit vývozní licence jako nezbytný impuls pro obchodníky a ti mohli vcas sjednávat obchody. "Díky tomu, že ministerstvo zemedelství zaspalo, se nemohly uskutecnit. Platí to i pro sladovnický jecmen. Ztratili jsme trhy a ty již obsadili Poláci a Madari," rekl Fencl Slovu.

do nth


Zdroj: ČTK, 14. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 14:39