Agris.cz - agrární portál

V Třinci byla dnes zahájena výstava o historii pivovarnictví

10. 7. 1998 | ČTK

V Trinci byla dnes zahájena výstava o historii pivovarnictví

TRINEC (okres Frýdek-Místek) 10.cervence (CTK) - Staré pivní láhve, cínové a drevené poháry na pivo z konce 18.a pocátku 19.století, dobové vývesní štíty, nástroje a pomucky ke sklizni chmele, miniaturní sladovnu a laborator a další exponáty k historii ceského a predevším moravského pivovarnictví obsahuje výstava O pivu, která byla dnes otevrena v Muzeu Trineckých železáren a mesta Trince.

Historické prístroje a predmety byly zapujceny z muzeí v Brne, Ceském Tešíne, Jihlave, Prerove a Litovli. Na príprave expozic spolupracovalo pet moravských pivovaru, které se predstavují v doprovodném programu výstavy, rekla dnes CTK reditelka muzea Stanislava Hauerová.

K nejstarším exponátum patrí cínový pivní džbán z roku 1773 a drevený korbel s cínovým víckem, vyrobený ve stejném roce. Další cínové a sklenené poháry pocházejí z pocátku 19.století.

Soucástí výstavy, která potrvá do konce srpna, je interiér dobové hospudky. Pivo znacek Ostravar, Radegast, Zlatovar prerovský Jecmínek ci produkty litovelského pivovaru je možno ochutnat ve vedlejší místnosti.

Pivo je nápojem starým nejméne pet tisíc let starým. Varili jej Sumerové, Babylonané, Egyptané, Keltové, Germáni i Slované. Nejstarší doklad o výrobe piva ve strední Evrope je z období kolem roku 800 pred Kristem na cesko-nemeckém pomezí u mesta Kulmbach, kde byla nalezena pivní amfora.

Nejstarší písemnou zprávou o pivovarnictví v Cechách je nadacní listina kolegiátního kostela na Vyšehrade z roku 1088, která kanovníkum vyšehradské kapituly predepisuje mimo jiné i desátek z chmele na varení piva. Na Morave se objevují první zmínky o chmelu ve 13.století. "Prospešným a roztodivným" vlastnostem a príprave piva je venován traktát Tadeáše z Hájku z roku 1585.

Nejstarší nádoby na pití piva byly drevené a hlinené, pozdeji k nim pribyly kovové, zejména cínové. Do lahví se plní pivo od poloviny 19.století, pivní tácky se používají od pocátku 20.století. Pivo se zpocátku varívalo po domech, první krcmy byly zakládány koncem 11.století, zpravidla u klášteru, které mely do 13.století výsadu varení piva. Nejstarší pivovary vznikaly v Cechách a na Morave ve 13.a 14.století.

Petr Kudela nth


Zdroj: ČTK, 10. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 18:16