Agris.cz - agrární portál

Spadne-li cena pšenice na 4000 Kč/t a níže, SFTR ji začne kupova

9. 7. 1998 | ČTK

Spadne-li cena pšenice na 4000 Kc/t a níže, SFTR ji zacne kupovat

PRAHA 9.cervence (CTK) - Poklesne-li cena potravinárské pšenice z letošní sklizne na volném trhu pod nebo na úroven minimální garantované ceny, tedy 4000 Kc/t, zahájí Státní fond tržní regulace v zemedelství (SFTR) za tuto cenu její intervencní nákup. Zdrojem informací o cenách potravinárské pšenice bude cenové hlášení MZe. Vyplývá to ze Zásad intervencního nákupu potravinárské pšenice ze sklizne roku 1998.

Tisková mluvcí MZe Marcela Dvoráková dnes CTK informovala, že podle posledního rozhodnutí Rady SFTR bude v cervenci duvodem pro zahájení nákupu za minimální garantovanou cenu pokles prumerné skutecné týdenní ceny potravinárské pšenice v CR ve dvou po sobe jdoucích týdnech na nebo pod hodnotu 4000 Kc/t. Nákup bude zahájen také v prípade, že v cenovém hlášení ke dni 9., 16. a 23.cervence nebude žádný údaj o cene potravinárské pšenice.

Také v srpnu bude duvodem pro zahájení nákupu pokles prumerné skutecné týdenní ceny potravinárské pšenice ve dvou týdnech po sobe a od ríjna bude muset být tento pokles vykázán ve trech po sobe jdoucích týdnech. Duvodem pro zahájení intervencního nákupu bude i v techto mesících také absence údaju o cene potravinárské pšenice v cenovém hlášení.

Rada SFTR schválila základní principy regulace trhu s obilovinami pro rok 1998 již v únoru letošního roku. Ty spocívají jednak v již zmínené pripravenosti SFTR zasáhnout na trhu v období sklizne a po ní formou intervencního nákupu za minimální garantovanou cenu, jednak v uskutecnení termínovaného (zálohového) nákupu potravinárské pšenice až do výše 300.000 tun za minimální garantovanou cenu.

Oldrich Pribík gk mha


Zdroj: ČTK, 9. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 19:29