Agris.cz - agrární portál

Slovensko chce do tří let zrušit kvóty na dovoz českého piva

7. 7. 1998 | ČTK

Slovensko chce do trí let zrušit kvóty na dovoz ceského piva

PRAHA 7.cervence (CTK) - Ceská republika by mela behem dvou až trí let vyvážet pivo a jiné potraviny na Slovensko bez jakýchkoli omezení. V rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD) to rekl slovenský ministr hospodárství Milan Cagala s tím, že v té dobe už bude slovenská ekonomika dost silná a nebude proto potrebovat ochranu. Momentálne, jak poznamenal, je však treba dovoz ješte kontrolovat a proto se hovorí spíše o snižování kvót pro ceské zemedelské produkty.

Ceská republika podle Cagaly již není nejvetším obchodním partnerem SR, kterým byla až do konce minulého roku, ale vystrídalo ji Nemecko. Duvodem je nižší koupeschopnost ceských spotrebitelu, z níž plyne klesající poptávka na ceské strane. Obchod s CR stagnuje, dodal ministr.

Skutecnost, že slovenská strana žádá další snížení kvót pro dovoz ceských zemedelských produktu, nepovažuje Cagala za popírání principu celní unie. Obe zeme se prý vždy nakonec dohodly a zatím nikdo nic neporušil. Nicméne jsou v SR podnikatelé, hlavne výrobci piva, kterí "kricí", že se z Cech príliš dováží. Zkusit dohodnout by se zatím meli sami podnikatelé z oblasti výroby, soudí Cagala.

Slovenská strana se v soucasné dobe zasazuje za snížení kvóty na dovoz piva z CR na 300 tisíc hektolitru z lonských 532 tisíc hl. Za pet mesícu se z CR na Slovensko dovezlo pivo za 161 miliónu Sk, což byl mezirocní pokles o témer 50 miliónu Sk.

aol vaj


Zdroj: ČTK, 7. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 05:11