Agris.cz - agrární portál

Tuzemští pěstitelé ovoce a zeleniny založili odbytové družstvo

6. 7. 1998 | ČTK

Tuzemští pestitelé ovoce a zeleniny založili odbytové družstvo

BRNO 6.cervence (CTK) - Celkem 70 podniku, hospodarících na 6677 hektarech plodných sadu, založilo pocátkem kvetna Odbytové družstvo producentu ovoce a zeleniny. Do družstva se sloucily i klimatizované sklady s kapacitou 33.000 tun, tedy dvou tretin domácích možností. CTK to sdelil místopredseda predstavenstva Zdenek Jansta.

"Družstvo vzniklo v kvetnu na základe požadavku pestitelu," uvedl s tím, že úcelem je koncentrace nabídky ovoce a zeleniny a zvýšení konkurenceschopnosti. Clenové družstva tak chtejí zvýšit úroven domácího ovocnárství v oblasti produkce i odbytu.

Z jižní Moravy je cleny nového uskupení 15 producentu, mimo jiné Zemos Velké Nemcice nebo Agro Strachotín. Sídlem družstva, deleného do šesti regionálních stredisek, je Praha. V letošní sklizni stanovilo tríprocentní marži za zobchodování. Clenové mohou sami prímo prodat 20 procent úrody, zbylých 80 procent musí prodat družstvu, jemuž platí zmínenou marži.

"Podobná družstva jsou všude v zemích EU," vysvetlil Jansta. Pracují všechna na stejné bázi s cílem získat prvovýrobcum jisté postavení na trhu. Založení organizace proto podporila Agrární komora CR i ministerstvo zemedelství.

Jirí Macík jw


Zdroj: ČTK, 6. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 05:46