Agris.cz - agrární portál

Také jihočeský kapr bude regulován

6. 7. 1998 | ČTK

Také jihoceský kapr bude regulován

BRUSEL 6.cervence (zpravodaj CTK) - Evropská komise seznámila dnes šest pridružených zemí v rámci srovnávání legislativy se svým zákonodárstvím v oblasti rybolovu. Ceské republiky se z 270 predpisu EU týkají jen asi dve desítky - tato kapitola je podstatne duležitejší a obtížnejší pro Polsko ci Estonsko než pro vnitrozemské CR ci Madarsko.

Nicméne i kapra, který je dominantní položkou ceského rybárství, se budou v budoucnu týkat tržní rády EU, tedy výroba a prodej za ceny dohodnuté v rámci Unie plus systém záruk výkupních cen prebytku ci úhrady jejich skladování.

CR má podle vedoucího ceské delegace Jaroslava Oplta z ministerstva zemedelství spotrebu 5,5 kg ryb na obyvatele rocne, tedy asi ctvrtinu západoevropského prumeru; z toho predstavují sladkovodní ryby 1,5 kg. Výlov ryb v roce 1994 cinil 22.600 tun, z nichž asi 40 procent smerovalo na vývoz.

Sladení predpisu s EU nebude podle Oplta predstavovat pro ceského spotrebitele tuzemských ryb významné zdražení kaprího masa - už dnes se výrobní cena zpracovaného kapra témer rovná hovezímu masu a v oblasti ceny není velký manévrovací prostor.

Prevzetí zmínených dvou desítek predpisu si vyžádá nové nároky - zavedení tržních rádu a vedení pravidelných statistik; podíl na výzkumu budou muset zajistit zrejme Výzkumný ústav rybárský a hydropologický ve Vodnanech a Rybárské sdružení Ceské Budejovice. "Ceská legislativa neodpovídá svým zamerením a rozsahem legislative EU. Systém bude treba vybudovat a adaptovat. Bude to znamenat jisté financní náklady, které je zatím obtížné specifikovat," uvedl Oplt.

Další oblastí je podle jeho slov harmonizace potravinárských a hygienických norem, jež budou muset být uplatnovány jak pri výrobe a prodeji domácí produkce, tak pri dovozu morských ryb a živocichu.

Pokud jde o spousty narízení EU orientovaných na námorní rybolov, je jedinou povinností CR nemít predpisy, které by bránily jejich aplikaci - což se jí jako vnitrozemskému státu sotva stane. Složitejší situace by nastala, kdyby se ceské subjekty zacaly v budoucnu, po vstupu do EU, podílet na námorním rybolovu; pak by CR dostala svou kvótu výlovu jako Rakousko a musela by se složité rybolovné právo naucit aplikovat v celé šíri.

Karel Barták ank


Zdroj: ČTK, 6. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 22:18