Agris.cz - agrární portál

Satrapě se podaří obnovit vývozy masa do EU nejdříve v srpnu

2. 7. 1998 | ČTK

Satrape se podarí obnovit vývozy masa do EU nejdríve v srpnu

PRAHA 2.cervence (CTK) - Obnovení predchozích vývozu veprového masa z a.s. Satrapa na trh Evropské unie po zrušení zvýšených cel od 1.cervence nastane nejdríve v srpnu až zárí. "Vznikla mezera, nemužeme nakládat ze dne na den," rekl dnes CTK asistent generálního reditele firmy Petr Polakovic. Dodal, že také v soucasnosti není dostatek suroviny.

Masa naopak bylo dost práve v predchozích trech mesících, kdy platila omezení EU, a nejvíce se rovnež exportovalo. Satrapa se tak orientovala na ruský trh, nešlo však o plnohodnotnou náhradu. Trh EU si rozhodne chce firma udržet, pravidelne hostí její veterinární kontroly.

Satrapa kvuli evropské odvete prišla o kontrakt za 60 miliónu korun na dodávky ušlechtilých delených veprových mas v objemu zhruba 400 tun.

Podle informací CTK je Satrapa nejsilnejším ceským holdingem v masozpracujícím prumyslu s rocním obratem kolem peti miliard korun. V soucasné dobe má majetkové podíly v šesti masokombinátech, které zamestnávají asi 2500 lidí. Jde o akciové spolecnosti Masospol Písnice, Masna Studená, Masokombinát Klatovy, Masozávod Krahulcí, Maso Hroznetín a Maso Planá nad Lužnicí. Skupina má zhruba 25procentní podíl na tuzemském trhu s masem.

Petr Bayer mha


Zdroj: ČTK, 2. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 03:52