Agris.cz - agrární portál

Mlékárna Stříbro zdvojnásobuje obrat i nákup mléka

27. 6. 1998 | ČTK

Mlékárna Stríbro zdvojnásobuje obrat i nákup mléka

STRÍBRO (okres Tachov) 27.cervna (CTK) - Zatímco lonské tržby Mlékárny Stríbro cinily mesícne približne 40 miliónu korun a denní nákup mléka 100 tisíc litru, v letošním roce se mlékárne podarilo obrat i nákup mléka zvýšit o 100 procent a tento trend si udrží do konce roku. Na dnešní valné hromade to rekl predseda predstavenstva Jaroslav Fiala.

Provoz, který byl puvodne zameren na sušení prebytecného mléka od západoceských mlékáren se orientuje pouze na konzumní mlécné výrobky výhradne pro domácí trh. Do konce letošního roku bude mlékárna zpracovávat 230 až 250 tisíc litru mléka.

Do rozšírení výrobních a skladovacích kapacit spolecnost investuje 50 miliónu korun. Výstavba skladu a nových linek po etapách zacne ješte v letošním roce a bude ukoncena v roce 2000.

Mlékárna Stríbro má kapitálové úcasti v tachovské mlékárne Penta (60 procent), Žichovické mlékárne (51 procent) a pripravuje vstup do dalšího mlékárenského provozu, kde by chtela vyrábet tavené sýry, které doplní sortiment mlécných výrobku. Kapitálovým propojením s obchodní spolecností Global Milk Group, která zajištuje distribuci výrobku se bude podle Fialy stríbrský provoz zabývat pouze efektivní výrobou a ostatní dceriné spolecnosti zajistí distribuci. Proto vedení podniku do konce roku sníží soucasný stav 201 zamestnancu o 40 osob likvidací obchodního oddelení a dopravy.

V lonském roce mlékárna dosáhla výnosy pres 539 miliónu korun, což je o témer 50 miliónu +íce než v roce 1996, ale vykázala ješte ztrátu pres tri milióny korun.

Základní jmení ciní 80,7 miliónu korun a nejvetším akcionárem s podílem 41,6 procenta akcií je Global Milk s.r.o. Plzen. Nad deset procent akcií vlastní mlékárna PROM Dvorec (okres Plzen-jih) a zemedelci vlastní dohromady rovnež pres deset procent akcií.

Mlékárna Stríbro plánuje v letošním roce obrat 900 miliónu korun, provozní zisk 25 miliónu a úcetní zisk pet miliónu korun, z nehož bude hrazena ztráta z minulých let. Do roku 2001 chce zpracovávat až 350 tisíc litru mléka denne.

Pavel Kovárík pb


Zdroj: ČTK, 27. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:34