Agris.cz - agrární portál

MZe hodlá navrhnout jednostranné otevření dovozní kvóty na víno

25. 6. 1998 | ČTK

MZe hodlá navrhnout jednostranné otevrení dovozní kvóty na víno

PRAHA 25.cervna (CTK) - Ministerstvo zemedelství CR je pripraveno navrhnout Vláde CR, aby schválila otevrení kvóty na dovoz 400.000 hektolitru vína za sníženou celní sazbu 25 procent bez souhlasu slovenské strany. Zpravodaje CTK o tom po dnešním jednání Rady celní unie CR informovala tisková mluvcí MZe Marcela Dvoráková. Na dnešním jednání se podle jejích slov Rada na otevrení této kvóty nedohodla.

CR jedná se slovenskými partnery o možnosti dovozu vína ze tretích zemí za nižší celní sazbu neúspešne již od roku 1997. Ceská strana v této souvislosti prokázala na základe letošní bilance celkový deficit a tedy nutný dovoz vína v objemu 600.000 hektolitru. Celková tuzemská spotreba vína v letošním roce ciní asi 1,3 miliónu hl, pricemž zásoby z lonského roku jsou približne na úrovni 700.000 hl.

Objem navrhované kvóty byl podle Dvorákové v rámci jednání minimalizován na 400.000 hl, aby umožnil dovoz vína ze Slovenska. Zásadní nesouhlas se zavedením dovozní kvóty zduvodnuje slovenská strana mimo jiné tím, že dovozy znemožnují revitalizacní opatrení ve slovenském vinohradnictví. Z bilance vína na Slovensku však nevyplývá žádný prebytek vína, který by mohl být uplatnen na ceském trhu.

S návrhem MZe na projednání jednostranného zavedení dovozní kvóty na víno ceskou stranou podle Dvorákové souhlasí ministerstvo prumyslu a obchodu i ministerstvo financí s tím, že je treba vláde predložit dukladnou ekonomickou analýzu vcetne analýzy možných protiopatrení slovenské strany.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 25. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 16:55