Agris.cz - agrární portál

Pragolaktos zvýší základní jmění asi o 243 miliónů korun

17. 6. 1998 | ČTK

Pragolaktos zvýší základní jmení asi o 243 miliónu korun

PRAHA 17.cervna (CTK) - Akciová spolecnost Pragolaktos hodlá zvýšit svoje základní jmení zhruba o 243 miliónu korun. Na dnešní tiskové konferenci to rekl Oldrich Bohác poverený rízením spolecnosti. Podle jeho slov k tomu má dojít 30.cervna letošního roku na mimorádné valné hromade Pragolaktosu, která probehne týž den jako rádná valná hromada. Toto navýšení bude kapitalizací pujcky, kterou Pragolaktosu poskytl jeho majoritní vlastník, akciová spolecnost Kovopetrol. Podle informací CTK ciní v soucasné dobe základní jmení Pragolaktosu 498,71 miliónu korun.

Tímto navýšením by podle Boháce melo dojít k narovnání vzájemného vztahu obou subjektu a soucasne k posílení financních toku spolecnosti. Pragolaktos vloni utržil asi 480 miliónu korun, zatímco v roce predcházejícím to bylo asi 260 miliónu korun. Mezirocní srovnání však není relevantní, protože firma polovinu roku 1996 nevyrábela. Ješte v letošním roce pocítá spolecnost se ztrátou, nicméne Bohác nevyloucil prípadný mírný zisk.

Spolecnost Kovopetrol získala 51 procent akcií Pragolaktosu pocátkem léta roku 1996. Ty puvodne patrily spolecnosti Pragomilk a zástavní právo na ne uplatnovala Ceská sporitelna, která se pri privatizaci Pragolaktosu úverove angažovala vuci Pragomilku. Vzhledem k tomu, že došlo k ochromení hospodarení Pragolaktosu, rozhodla se CS pro realizaci zástavy a odprodala onech 51 procent akcií.

Mlékárenská divize Kovopetrolu vykázala podle dostupných informací za lonský rok ztrátu 203,8 miliónu korun pri obratu asi 2,5 miliardy korun. Hlavními akvizicemi Kovopetrolu jsou krome Pragolaktosu Trojská mlékárna, která loni ukoncila výrobu, Mlékárna Klatovy, Milpa Pardubice a mlékárny v Hradci Králové a Mariánských Lázních.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 17. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:23