Agris.cz - agrární portál

MZe doporučuje ponechat správu vodních toků na a.s.Povodí

16. 6. 1998 | ČTK

MZe doporucuje ponechat správu vodních toku na a.s.Povodí

PRAHA 16.cervna (CTK) - Ministerstvo zemedelství CR považuje v soucasné situaci formu akciových spolecností Povodí se stoprocentním držení akcií státem za vhodné rešení správy vodních toku. Uvádí se to v duvodové zpráve k návrhu Transformace organizací správy vodních toku, kterou má na svém stredecním zasedání projednat vláda.

MZe také navrhuje, aby vláda vzala na vedomí transformaci organizací Povodí na a.s. a aby nebyla již tato transformace zpochybnována. Podle MZe vyplývá z právního rozboru, že akt založení a.s.Povodí není právne zpochybnitelný, prestože se tím, že byly založeny mimo režim zákona c.92/1991 Sb., nejednalo o tradicní privatizacní postup.

Podle návrhu chce MZe zvýšit hodnotu akcie v peti akciových spolecnostech Povodí o hodnotu majetku Státní melioracní správy (SMS). Soucasne by se SMS mela postupne transformovat a její majetek má být preveden na Povodí, na Lesy CR a z cásti také na Výzkumný ústav meliorací a ochrany pudy (VÚMOP) Zbraslav.

Hmotný investicní majetek SMS v porizovací hodnote 6,4 miliardy korun by zvýšil hodnotu majetku všech peti Povodí dohromady ze soucasných 36 miliard korun na 42,2 miliardy korun. Státní podnik Lesy CR, jehož majetek by po prevodu vzrostl asi o 200 miliónu korun, by podle návrhu MZe spravoval vodní toky a majetek SMS, který souvisí s lesním hospodárstvím. VÚMOP by hospodaril s tou cástí majetku SMS, která souvisí se zajištováním odborných a specializovaných cinností ve vodním hospodárství v kompetenci MZe.

Zvýšení hodnoty jediné vydané akcie by pak cinilo u Povodí Vltavy 22 procent, u Povodí Labe 11 procent, u Povodí Ohre osm procent, u Povodí Odry 14 procent a u Povodí Moravy 28 procent. Drobné vodní toky by tedy podle návrhu místo SMS spravovaly Povodí a Lesy CR.

Návrh pocítá i nadále s financní podporou státu, aby nedošlo k prenesení veškerých nákladu vyplývajících z péce o drobné vodní toky do ceny povrchové vody.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 16. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 13:37