Agris.cz - agrární portál

Masokombinát Martinov dá loňský čtyřmiliónový zisk do rezerv

25. 5. 1998 | ČTK

Masokombinát Martinov dá lonský ctyrmiliónový zisk do rezerv

OSTRAVA 25.kvetna (CTK) - Potravinárská a.s.Masokombinát Martinov (MM) nebude ani letos vyplácet dividendy a tantiémy alonský cistý zisk 4,169 miliónu korun použije do rezervního fondu. Rozhodla o tom dnešní rádná valná hromada spolecnosti, která dále schválila zmeny ve složení orgánu spolecnosti. Jejím rozhodujícím vlastníkem je od roku 1995 manažersko-zamestnanecká a.s.Martima s 85 procenty akcií.

Místopredseda predstavenstva a ekonomický reditel MM Jirí Dráber CTK rekl, že nové orgány lépe odrážejí soucasné majetkové podíly. Podle rozhodnutí akcionáru je dále dosud sedmiclenné predstavenstvo nyní o dve místa uzší, dozorcí rada zustává tríclenná.

Masokombinát Martinov svou lonskou produkcí okolo 27.000 tun ovládá necelých osm procent tuzemského trhu masných výrobku.

"Uplynulý obchodní rok znamenal dva významné posuny," rekl Dráber. MM totiž jako první ceská firma v sektoru masa získala letos v únoru certifikát ISO 9002. Od minulého týdne je rovnež uvedena na seznamu komise Evropské unie ve vztahu k veterinárne-hygienické certifikaci.

Díky tomu vedení firmy ocekává, že do dvou let její nyní petiprocentní export vzroste na trojnásobek pri soucasném nárustu objemu produkce o pet až sedm procent. Firma loni vytvorila hrubý zisk približne šest miliónu korun a do technologií a informacního systému investovala asi 50 miliónu korun. Výnosy vzrostly na 2,5 miliardy z predchozích 2,34 miliardy korun.

Ostravská potravinárská firma nevyplatila dividendy od roku 1993, protože veškerý zisk reinvestovala a její ziskovost "byla poznamenána celkovou situací v masném prumyslu CR". Pred rokem ovšem vedení firmy akcionárum slibovalo výplatu podílu na zisku za letošní rok a vytvorení asi desetimiliónového hrubého zisku.

Elena Mazurová mha


Zdroj: ČTK, 25. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 12:07