Agris.cz - agrární portál

Prodej intervenčních zásob obilí EU sníží v létě ceny této komod

9. 6. 1998 | Zemědělec

Agrární noviny 9.6.1998

Prodej intervencních zásob obilí Evropské unie sníží v léte ceny této komodity na svetových trzích

(lm) Vzhledem ke snižování rozsáhlých intervencních zásob Evropské unie se v nadcházejícím léte ocekávají nízké ceny krmného obilí na svetovém trhu. Je nekolik duvodu rychlého rustu intervencních zásob EU. Patrí mezi ne predevším slabá poptávka, snadná dosažitelnost krmného obilí z východní Evropy a nekolik za sebou jdoucích rekordních sklizní. Stav zásob dosáhl v polovine kvetna nebývalého objemu cca 11 miliónu tun.

V poslední dobe se Evropská komise brání nárustu zásob štedrou podporou exportu. Vzhledem k prebytku krmného obilí v Evrope se venuje pozornost vývozu do Asie. Pouze 65 USD/t fob (cca 2 100 Kc) je soucasná cena krmného jecmene z cernomorské oblasti. K dosažení ceny schopné konkurence je Evropská komise ochotna priplatit vývozcum až 55 USD/t. Tak by mel být napríklad získán tendr na export krmného obilí do Saudské Arábie. Zde je ve hre dodávka o výši alespon 500 000 tun. V lonském roce byli nejvetšími dodavateli jecmene do Saudské Arábie vývozci z USA. Získali zakázky v celkové výši 991 000 tun a znacne tak vylepšili exportní bilanci obilí amerického zemedelství. Vedle této intenzívní podpory vývozu mužeme pozorovat i silné snahy o omezení importu obilí do EU, a to i na úkor USA. Z poslední doby to byl zákaz dovozu geneticky upravené kukurice z USA do Španelska. Pres složitá jednání, která tento zákaz vyvolal, nebyl stále ješte odvolán. Jsou známy i další prípady administrativního omezování importu do Unie, kdy postiženými byli americtí exportéri. Jejich obrany se ujala americká vláda, jejíž reakcí byly zpocátku výzvy o fair play v zahranicním obchode. V poslední dobe však už ministr zemedelství USA Dan Glickmann projednává odvetná opatrení pri exportu pšenice a sójových bobu, jejichž úroda se v USA slibne vyvíjí. Otevrene se uvažuje o zvýšení fondu americké vlády na podporu exportu a o zacátku cenové války.

Tímto vývojem trpí další velcí dovozci. Napr. kanadští pestitelé se obávají, aby nebyli postiženi tak jako v 80. letech, kdy se stali obetí cenové války mezi USA a EU.


Zdroj: Zemědělec, 9. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:18