Agris.cz - agrární portál

HN: Bez dotací se zemědělství obejde, nejsou však zbytečné

11. 6. 1998 | ČTK

HN: Bez dotací se zemedelství obejde, nejsou však zbytecné

PRAHA 11.cervna (CTK) - Ceské zemedelství by se obešlo bez výraznejších dotací, míní vrcholoví manažeri, soucasne se však domnívají, že podpora zemedelcu není zbytecná. Vyplývá to z pruzkumu agentury ASAM, který exkluzívne provedla pro Hospodárské noviny (HN). S výraznejšími subvencemi pro agrární sektor souhlasilo 44 procent z dotázaných 202 podnikových manažeru,. Spíše proti bylo 37 procent a rozhodne proti 15 procent vedoucích pracovníku ceských podniku. Nikdo z nich však nebyl ze zemedelství, píší dnešní HN.

Mínení, že zemedelské dotace jsou zbytecné, rozhodne odmítlo 35 procent dotázaných, spíše ho odmítlo 31 procent. S názorem naopak spíše souhlasilo 29 procent, rozhodne proti nebyl nikdo. Nejvetší podíl podnikových manažeru byl ze strojírenství, obchodu a služeb.

Manažeri se príliš neshodli v názoru, zda by se zemedelství bez výraznejších dotací zhroutilo, poznamenává list. Shoda mezi prumyslníky naopak panovala v názoru, že by mel v zemedelství zustat jenom ten, kdo dokáže vyrábet kvalitní produkci levne a efektivne. To se domnívá 78 procent dotázaných. Reditel agentury ASAM Josef Dubský tvrdí, že rozpor v názorech manažeru, kterí na jedné strane tolerují dotace a na druhé strane má podle nich prežít jen "levný a efektivní", není nijak prekvapivý. To samé si myslí i o prumyslu, když chtejí samostatnost a jedním dechem požadují garance státu, rekl HN Dubský.

aol bk


Zdroj: ČTK, 11. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:03