Agris.cz - agrární portál

Komise navrhla povolit dovoz hovězího masa z Británie

10. 6. 1998 | ČTK

Komise navrhla povolit dovoz hovezího masa z Británie

BRUSEL 10.cervna (zpravodaj CTK) - Evropská komise se dnes podle zdroju blízkých bruselské exekutive rozhodla navrhnout, aby bylo zmírneno embargo na dovoz hovezího masa z Británie. Britové by tak brzy mohli zacít vyvážet hovezí maso pocházející ze skotu narozeného po 1.srpnu 1996.

Pokud evropský stálý veterinární výbor, svolaný na pátek, návrh podporí, pak Británie obnoví vývoz hovezího již na podzim. Získat potrebnou nadpolovicní vetšinu 15 clenu výboru však vzhledem k citlivosti této záležitosti nebude podle místních pozorovatelu jednoduché. V prípade rozporu ve výboru se návrhem budou zabývat ministri zemedelstí EU, kterí však také nejsou zajedno.

Komise navrhuje omezit britské vývozy na kusy narozené po 1.srpnu 1996, protože tehdy zacal platit v EU zákaz krmení skotu živocišnou mouckou. Ta byla odborníky oznacena za hlavní prícinu šírení tzv.nemoci šílených krav, která postihla 170.000 kusu britského dobytka. V breznu 1996 bylo vedecky dokázáno, že tato nemoc se muže prenášet na cloveka, což vedlo k okamžitému zavedení embarga na vývoz britského hovezího.

Petr Kríž ple


Zdroj: ČTK, 10. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 03:09