Agris.cz - agrární portál

Maďarsko: Šéf komoditní burzy varuje před jejím kolapsem

8. 6. 1998 | ČTK

Madarsko: Šéf komoditní burzy varuje pred jejím kolapsem

BUDAPEŠT 8.cervna (CTK) - Madarský trh obilí potrebuje desítky miliard forintu ze státních prostredku, aby se zabránilo jeho kolapsu. Uvedl to dnes šéf budapeštské komoditní burzy (BCE) Szergej Keresztesi ve výzve Viktoru Orbanovi, který by se mel stát budoucím premiérem zeme.

"Obilný trh potrebuje okamžité rozhodnutí," uvedl prezident BCE novinárum. Trh by mohl zkolabovat pod tlakem prebytecných zásob odhadovaných na milión až 2,4 miliónu tun. Potrebné státní výdaje by tak podle odhadu mely dosáhnout 18 až 40 miliard HUF.

Orban po schuzce se šéfem burzy uvedl, že se hodlá se zemedelci sejít u kulatého stolu pocátkem príštího týdne. Z penez, kterými by vláda intervenovala na trhu s obilím, zatíží rozpocet jen cást, sdelil Orban a dodal, že do sestavení nové vlády nemuže padnou žádné rozhodnutí. Situaci bude muset zhodnotit nový ministr financí.

Orban dodal, že by kvuli nákupu obilí ze státních prostredku mohl být vytvoren dodatecný rozpocet, napsala agentura Reuters.

pok bm


Zdroj: ČTK, 8. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 14:30