Agris.cz - agrární portál

V Brně se uskuteční seminář EU o zákonech proti týrání zvířat

7. 6. 1998 | ČTK

V Brne se uskutecní seminár EU o zákonech proti týrání zvírat

PRAHA 7.cervna (CTK) - Porovnání legislativy Evropské unie na ochranu zvírat proti týrání s právními predpisy jednotlivých pridružených zemí bude hlavním tématem petidenního mezinárodního semináre, který bude zahájen v úterý v Brne. CTK o tom informoval tajemník Ústrední komise pro ochranu zvírat Zdenek Burda.

Seminár bude podle nej zameren zejména na hospodárská zvírata v moderním systému zemedelství a zúcastní se ho asi 30 zástupcu z EU, Estonska, Kypru, Madarska, Polska, Slovinska a CR.

Seminár má podle Burdy seznámit úcastníky se všemi právními normami EU, které se týkají zmínené problematiky. Zástupci jednotlivých zemí podle nej také predloží své vlastní právní predpisy z této oblasti.

Na organizaci semináre se bude podle Burdy podílet krome Veterinární a farmaceutické univerzity v Brne a Ústrední komise pro ochranu zvírat také Královská spolecnost pro prevenci krutosti na zvíratech z Velké Británie a Nadace na ochranu zvírat Praha.

V oblasti ochrany zvírat je CR podle Burdy hodnocena velmi dobre. Ve srovnání s jinými adepty vstupu do EU je ocenována predevším existence zákona na ochranu zvírat proti týrání a s ním souvisejících vyhlášek o nebezpecných druzích zvírat, o ochrane jatecných zvírat a chovu a o užití pokusných zvírat.

Legislativa CR podle jeho slov již obsahuje všechny obecné zásady legislativy EU. V soucasné dobe ješte chybí prevzetí minimálních standardu unie pro chov nosnic v klecových bateriích, pro chov prasat ve velkochovech a pro odchov telat. Jinak jsou ceské predpisy o ochrane zvírat pred týráním zcela srovnatelné s legislativou EU, uzavrel Burda.

Oldrich Pribík vb


Zdroj: ČTK, 7. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 09:29