Agris.cz - agrární portál

Policie dopadla prvního zloděje sazenic vinné révy

5. 6. 1998 | ČTK

Policie dopadla prvního zlodeje sazenic vinné révy

HORNÍ VESTONICE (okres Breclav) 5.cervna (CTK) - Prvního zlodeje sazenic vinné révy, který podle policie v dubnu u Horních Vestonic na Breclavsku ukradl dvacet výhonku burgundského modrého, zadrželi kriminalisté. Muž lup zasadil na svém pozemku, pricemž majiteli sazenic zpusobil škodu 2500 korun a hrozí mu až dva roky vezení. Krádeže sazenic vinné révy jsou v kriminalite novým fenoménem, v dubnu jich na Breclavsku zaznamenala policie sedm, rekla dnes CTK breclavská policejní mluvcí Ludmila Straková.

Podle ní nelze vyloucit, že krádeže sazenic mohou mít na svedomí nejen jednotlivci, jak tomu bylo v prípade zadrženého padesátiletého Ivana N., ale i dobre organizované skupiny, které pak s výhonky obchodují.

Jen v letošním roce rádili již zlodeji ve vinicích v okolí Valtic, Klentnic, Horních Vestonic, Moravského Zižkova, Lednice a Mikulova. Celkem se zde ztratilo více než 3000 mladých sazenic révy. Zlodeji se ale nevyhýbají ani ovocným sadum. Napríklad u Velkých Pavlovic zmizelo 45 mladých merunek, 130 jabloní a 17 broskvoní. Škoda zpusobená soukromým zemedelcum a družstvum se jen za letošek na Breclavsku odhaduje na více než 100.000 korun.

Vladimír Klepác mhm vb


Zdroj: ČTK, 5. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 15:06