Agris.cz - agrární portál

ODOZ chce letos koordinovat obchody s měkkým ovocem

5. 6. 1998 | ČTK

ODOZ chce letos koordinovat obchody s mekkým ovocem

PRAHA 5.cervna (CTK) - Zhruba 15 až 20 procent všech tuzemských obchodu s mekkým ovocem, jako jsou napríklad broskve, merunky, švestky ci trešne, bude v letošním roce realizováno za prispení nedávno založeného Odbytového družstva producentu ovoce a zeleniny (ODOZ). Pro CTK to dnes rekl predseda predstavenstva družstva Vojtech Šafarík.

Podle jeho slov bude ODOZ v první fázi koordinovat požadavky odberatelu s nabídkou producentu. Pozdeji by melo družstvo od producentu ovoce, zejména jablek, produkci vykoupit a dále je prodat.

Clenskou základnu družstva tvorí celkem 49 právnických osob a 21 osob fyzických, které obhospodarují více než 36 procent z celkových 18.154 hektaru intenzívních ovocných sadu v CR. Krome sadu vlastní clenové družstva také skladovací kapacitu na 33.080 tun ovoce, což je zhruba 60 procent všech tuzemských skladovacích kapacit vyjma vetraných a provizorních skladu.

Jednou z hlavních podmínek clenství v družstvu je skutecnost, že príjmy clena musejí být nejméne z 50 procent tvoreny zemedelskou cinností. To znamená, že se clenem stane skutecne producent ovoce a nikoli obchodník.

Hlavním cílem družstva je lepší uplatnení produkce ovoce a zeleniny svých clenu v obchodní síti. Sídlo družstva je v Praze a dalších pet jeho regionálních pobocek je rozmísteno na území bývalých kraju CR.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 5. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 15:02