Agris.cz - agrární portál

Letos bylo na zemědělskou vědu vyčleněno 420 miliónů korun

4. 6. 1998 | ČTK

Letos bylo na zemedelskou vedu vycleneno 420 miliónu korun

PRAHA 4.cervna (CTK) - V letošním roce bylo na vedu a výzkum vydáno z rozpoctové kapitoly resortu ministerstva zemedelství celkem 420 miliónu korun a pro príští rok je na tyto úcely navrhováno 470 miliónu korun. Na dnešním rozšíreném zasedání predsednictva Ceské akademie zemedelských ved (CAZV) to rekl místopredseda vlády a ministr zemedelství CR Josef Lux.

V státním výzkumu pracuje podle jeho slov 1800 zamestnancu a dalších zhruba 1000 osob v soukromých výzkumných ústavech. Jak rekl, je treba, aby se na financování výzkumu v CR podíleli také podnikatelé, kterým by melo být umožneno odepisovat náklady vynaložené na výzkum z danového základu. Lux se také vyslovil pro vetší propojenost výzkumných pracovišt s vysokými školami.

Na programu jednání predsednictva CAZV je mimo jiné budoucí postavení CAZV pri rízení zemedelského výzkumu v souvislostí s prípravou zákona o výzkumu a vývoji a vední politika vlády.

V pracovním návrhu predsednictva k budoucímu statutu CAZV se uvádí, že CAZV má být "ústredním orgánem odpovedným za rozvoj zemedelských ved a za rízení zemedelského výzkumu a vývoje financovaného z rozpoctové kapitoly MZe". Proti takovému vymezení statutu se však durazne postavil ministr Lux. Podle jeho slov by mela být CAZV spíše jakýmsi korektorem státního prístupu k rozvoji výzkumu, ale v žádném prípade by na tento výzkum nemela rozdelovat financní prostredky.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 4. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 08:35