Agris.cz - agrární portál

Lesníci likvidují stromy odumřelé po záplavách

3. 6. 1998 | ČTK

Lesníci likvidují stromy odumrelé po záplavách

OTROKOVICE (okres Zlín) 3.cervna (CTK) - Zamestnanci Lesní správy na Morave likvidují stromy, které odumírají na následky lonských záplav a drevo nabízejí obcanum k topení. Lesní správa Buchlovice (okres Uherské Hradište) prodává metr krychlový palivového dríví vytežený v místech postižených lonskými záplavami za jednu korunu dvaadvacet haléru. Jen kolem dostihové dráhy mezi Tlumacovem a Otrokovicemu musejí podle vedoucího správy Zdenka Zálešáka vytežit do konce roku 10.000 metru krychlových odumrelých drevin.

"Kmeny o malé hmotnosti nelze prumyslove využít a pokud bychom zadali likvidaci firmám, museli bychom za ni zaplatit. Takto navíc prispejeme ke zlepšení ovzduší v regionu. Obcané v okolních obcích si porídili kotle ústredního topení na drevo namísto hnedého uhlí. My jim umožnujeme težbu až 50 metru krychlových dreva," rekl Zálešák. Vzrostlé stromy, nekteré dokonce až o objemu ctyri metry krychlové, nabízejí lesníci výrobcum desek, vlákniny a podobne.

Javory, jasany, lesní duby a orešáky cerné schnou následkem hnilobného odumírání korenu, které voda "udusila" po povodních, protože místy stála ješte letos na jare. Lesníci s postupující težbou, která má zasáhnout zhruba 50 hektaru, vysazují nový les. Osvedcil se jim dub letní, který, jak konstatoval Zálešák, "nejlépe velkou vodu u Otrokovic prežil".

Umírání stromu však pokracuje. Lesníci zaregitrovali zasychání dosud zelených stromu. "Z vyrašených javoru se v pruzích odlupuje kura a myslím, že i ony zahynou," sdelil vedoucí správy. Pripomnel, že vedle ekonomických škod zaznamenali lesníci narušení ekosystému prírody. "Živý les drží vodu a má stabilizacní roli v zachování spodní vody. Proto tak specháme se zalesnováním," uzavrel.

Ladislav Koželuha bk vb


Zdroj: ČTK, 3. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 06:44