Agris.cz - agrární portál

Komise se chystá zrušit odvetná opatření proti České republice

28. 5. 1998 | ČTK

Komise se chystá zrušit odvetná opatrení proti Ceské republice

BRUSEL 28.kvetna (zpravodaj CTK) - Evropská unie vzala na vedomí zverejnení ceského rozhodnutí o zrušení "jablecné kvóty" a Evropská komise zacala tento týden pracovat na odvolání odvetných opatrení, které unie proti CR v této souvislosti prijala. CTK to dnes sdelil asistent mluvcího evropského komisare pro zemedelství Johan Reyniers.

"Koncem cervna," uvedl na otázku, kdy by ke zrušení protiopatrení mohlo dojít. Proc to bude trvat tak dlouho vysvetlil tím, že text pripravený komisí musí podle vnitrních regulí projednat rada odborných pracovišt unie, což z ryze organizacních duvodu potrvá do druhé poloviny cervna.

Zájem EU o co možná nejrychlejší zrušení sankcí doložil tím, že rídící orgán unie Rada EU, která protiopatrení schvalovala, souhlasila s tím, aby odvolání sankcí posoudila, rozhodla a vyhlásila komise. Ta by jinak mohla jen tento krok navrhovat rade, což by celý proces ješte prodloužilo.

Komise ceká s "nejakou" reakcí na zrušení "jablecné kvóty", až toto rozhodnutí CR bude oficiálne skutecne prijato a vstoupí v platnost. "Nikde není receno, že pokud CR zruší kvótu na dovoz jablek, musí unie anulovat restrikce, jež zavedla na dovoz ceské drubeže a masa. Takovou povinnost nemá," uvedl zacátkem kvetna nejmenovaný vysoký predstavitel bruselské exekutivy.

Podle drívejšího tvrzení dalšího cinitele Evropské komise "delá ceská vláda to, oc ji EU od zacátku žádala, protože omezení dovozu jablek bylo v naprostém rozporu s Evropskou dohodou". Predstavuje si, že až bude rozhodnutí oficiální, zpusobí v Bruselu radost a vylepší vztahy s CR. "Bude možné pokracovat v procesu jednání a v predvstupní strategii bez tohoto bremene."

Kvóta 6000 tun byla zavedena od 1.února jako ochrana proti masovému importu západoevropských jablek; veškeré dovozy nad toto množství byly zatíženy 95procentním clem. Státy "patnáctky" dovezly loni do CR pres 40.000 tun jablek. Komise reagovala na krok Prahy okamžitým zrušením zvýhodnených cel na dovoz ceského veprového masa a drubeže.

Petr Kríž dp


Zdroj: ČTK, 28. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 13:44