Agris.cz - agrární portál

ZZN:Nabídka obilí převyšuje poptávku, ceny stagnují

25. 2. 1998 | ČTK

ZZN:Nabídka obilí prevyšuje poptávku, ceny stagnují

PELHRIMOV 25.února (CTK) - Nabídka obilovin v soucasné dobe prevyšuje poptávku, ceny stagnují a zadlužení prvovýrobcu vzrustá. Ani v následujícím období se neocekává pozitivní zmena, do další sklizne budou zemedelci i zpracovatelé vstupovat s vysokými zásobami obilí, uvedl na dnešní valné hromade Ceskomoravského sdružení organizací zemedelského zásobování a nákupu v Pelhrimove jeho predseda František Vávra.

Hromada se zabývala financní situací prvovýrobcu a zpracovatelu, prístupy k úverum, možnostmi obchodování s obilím a rešením pohledávek u zemedelských závodu, které se zabývají živocišnou výrobu, shrnul pro CTK.

Predstavitelé sdružení v diskusi upozornili na dramatický vývoj pohledávek mezi prvovýrobci a zpracovateli, na jehož zhoršení mají vliv zejména vysoké úvery, které se dostávají na úroven lichvárských poplatku. Organizace mají signály o zhoršující se ekonomické situaci i dosud úspešných zemedelských podnikatelu. Zatímco zpracovatelé se snaží nižšími obchodními maržemi, napr. u krmných smesí, nezhoršovat jejich situaci, na vedomí ji nebere obchod.

V letošním roce bude méne penez na zálohy výkupu obilí pred žnemi než loni, upozornil Vávra. "ZZN, ac by rády, nejsou nadále schopny držet zemedelství nad vodou, protože banky prestaly podniky, které jsou napojeny na zemedelskou prvovýrobu, úverovat," upozornil reditel ZZN Pelhrimov Zdenek Kubiska. Pomoci tedy musí stát, který na ceský trh loni vpustil masivními bezcelními dovozy milión tun obilí. Ten by mel nyní výjimecne podporit i vývoz obilovin, míní predstavenstvo.

Zástupci ZZN budou mj. usilovat o místo v licencní komisi, aby mohli její rozhodování ovlivnovat. Loni se napríklad do CR dovezlo více žita než se zde urodilo, upozornil Vávra. "Nyní to má dopad na zemedelce: žito je na sklade, dovezli si mlynári, je ve státních hmotných rezervách... zemedelci mají zaseto, a kdo to od nich koupí, se neví," dodal. Podle nej by se mel zavést institut licencních skladu a skladištních listu. Podle prítomného prezidenta Agrární komory CR Václava Hlavácka by pak vývozní licence mely být udelovány rok dopredu, a ne až po sklizni.

Jaroslava Mikešová dp


Zdroj: ČTK, 25. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:54