Agris.cz - agrární portál

Vláda dnes schválila nařízení MF o celní kvótě pro jablka

29. 1. 1998 | ČTK

Vláda dnes schválila narízení MF o celní kvóte pro jablka

PRAHA 29.ledna (CTK) - Vláda dnes schválila návrh narízení Ministerstva financí CR (MF), které stanoví celní kvótu pro dovoz jablek ze zemí Evropské unie v objemu 24.000 tun rocne. Zpravodaji CTK to dnes rekl místopredseda vlády a ministr zemedelství CR Josef Lux. Podle jeho slov šlo o technické opatrení k usnesení vlády ze 14.ledna letošního roku, kdy bylo rozhodnuto zavést tuto dovozní kvótu.

Podle narízení MF nebudou státní úrady vydávat žádné licence a standardní snížená celní sazba bude platit pro všechny dovozce bez rozdílu až do vycerpání kvóty 6000 tun v každém ctvrtletí. Okamžite poté bude na import uvaleno 95procentní clo.

"Stanovisko Evropské unie k zavedení dovozní kvóty na jablka je pochopitelne negativní, presto jsme presvedceni, že naše duvody jsou správné a dostatecné. Proste každý hájí svuj zájem, EU svuj a my jsme povinováni hájit náš ceský zájem," rekl Lux. Dodal, že kvóta na dovoz jablek ve výši 24.000 tun umožnuje, aby ctvrtina tuzemské spotreby byla z dovezených jablek Jak pro CTK rekl ministr mluvcí vlády Vladimír Mlynár, informace o asymetrii trhu CR a EU, kterou dnes vláde predložil ministr Lux, se vláda pouze okrajove dotkla, a shodla se na tom, že o podstate této problematiky bude jednat až v souvislosti s projednáváním pozicních dokumentu ve vztahu k EU týkajících se zemedelství. Zmínené dokumenty by podle Mlynáre mely

dorazit do vlády v nejbližších týdnech. Obsáhlejší debata se o této otázce nevedla.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 29. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 22:49