Agris.cz - agrární portál

Úrodu ovoce podle zemědělců letošní zima zatím neohrožuje

29. 1. 1998 | ČTK

Úrodu ovoce podle zemedelcu letošní zima zatím neohrožuje

PRAHA 29.ledna (CTK) - Pomerne teplé pocasí na konci lonského a na pocátku letošního roku a následné mrazy, které místy prekrocily deset stupnu Celsia, zatím neohrožují letošní sklizen ovoce. Vyplývá to z dnešní ankety, kterou zpracovali regionální zpravodajové CTK.

Soucasné pocasí by nemelo ohrozit úrodu zemedelcu Únešovského statku na Plzensku. Reditel statku Miloslav Mentlík uvedl, že na polích v katastru statku leží snehová pokrývka od peti do deseti centimetru snehu, která obilí vzešlé behem teplého zacátku zimy ochrání. V západních Cechách patrí Únešovský statek mezi nejvetší pestitele brambor, které rocne sklízí ze 400 hektaru.

Kutnohorské družstvo ovocnáru Vitamína neocekává, že by dosavadní mrazy výrazne poškodily porosty a tím ocekávanou úrodu. "I když teplomilné rostliny, u nás broskvone, už rašily, mrazy nebyly zase tak veliké", rekl reditel družstva Miroslav Varhaník. Snehová pokrývka, která prišla v techto dnech, podle neho stromum navíc jen prospeje. Obavy o úrodu vyvrátily i prohlídky sadu.

Ovocným sadum na Roudnicku neobvyklý ráz pocasí v letošní zime zatím v podstate neublížil. Predseda Družstva Kluk v Dušníkách na Roudnicku Miloslav Konas uvedl, že jablone, višne i slivone, tak zvané jugoslávské švestky, jsou zatím v latentním stavu. Mrazy, které v posledních dnech vystrídaly predchozí neobvykle vysoké teploty, je proto nepoškodily. Pouze sklizen broskví a merunek možná nynejší pokles teplot poznamená. Ty ale družstvo pestuje jen na malé cásti z celkem 80 hektaru sadu, které obhospodaruje, takže ekonomika družstva tím neutrpí.

Teplejší pocasí v prosinci a první polovine ledna by nemelo mít podle Miroslava Lánského z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnárského v Holovousích na letošní úrodu ovoce ve východních Cechách žádný vliv. Tím, že se nyní ochladilo a pokles teplot nebyl nijak prudký, by nemely být podle jeho slov ohroženy ani rybízy a angrešty, které naznacovaly jisté probuzení se ze zimního klidu.

Pokud nedojde k velkým teplotním výkyvum, nebudou mít podle predsedy Zemedelského družstva Chlecice a Ovocnárské unie CR Jaroslava Mušky soucasné mrazy, které prišly po teplém prosinci a zacátku ledna, na úrodu ovoce výraznejší vliv. Muška uvedl, že zatím nikdo z pestitelu nehlásí žádné problémy.

"V prípade, že by teploty poklesly až k 25 stupnum pod nulou, mohla by se opakovat situace z lonského roku, kdy zmrzla réva a nekteré peckoviny," rekl Muška. Upresnil, že v prípade takového pocasí by byly nejvíce ohroženy mandlone, peckoviny, trešne a až poté nejodolnejší jablone, jejichž pestování je hlavní cinností ZD Chlecice.

Více než tuhých mrazu se zemedelci na Hané obávají velkých prívalu snehu, protože prudké jarní tání by mohlo zneprístupnit po lonských záplavách promácená pole. "Mrazivé pocasí by ozimum nemelo uškodit. Bojíme se spíše, že napadne vetší množství snehu, protože hladina spodních vod je po záplavách hodne zvýšená. Prudké jarní tání by nám promácelo pozemky kolem reky Moravy, na které bychom se nemohli dostat s težkou technikou," rekl hlavní agronom Zemedelského družstva Dub nad Moravou Jan Spácilík.

Vedoucí ovocnárského strediska Zemedelského družstva Senice na Hané Oldrich Studený rekl, že strídání teplého období se silnými mrazy by nemelo ovocným stromkum a kerum výrazneji uškodit. "Teploty v naší oblasti pri nedávném oteplení neprekrocily deset stupnu, takže u ovocných stromu by nemely prudké zmeny pocasí zpusobit vetší škody. Urcité riziko poškození však hrozí kerum cerného rybízu a angreštu, které jsou na podobné teplotní výkyvy citlivejší," uvedl Studený.

Spolecnost Sady Životice v Havírove na Karvinsku neocekává v dusledku nynejšího mrazivého pocasí žádný dopad na letošní úrodu jablek. Reditel spolecnosti Dušan Kokoška rekl, že predpokládaná sklizen by nemela vybocit z prumeru. "Pokud neuderí živelní pohroma, sklidíme asi 1300 až 1500 tun ovoce," dodal. Mráz podle Kokošky dokáže více ublížit trešním, ale ani ony podle jeho názoru lednovými mrazy nejak výrazne netrpely.

Hodnotit dopad nynejších mrazu na úrodu ovoce a dalších zemedelských komodit je podle pestitelu na jihu Moravy zatím predcasné. "Mrazy trvají teprve ctyri dny a pokud se udrží v soucasné výši do deseti až 12 stupnu Celsia, nemusí úrodu ohrozit. Vyšší mrazy by ji však nepríznive ovlivnit mohly," rekl reditel a.s. Zemas Cejc na Hodonínsku, která pestuje vinnou révu, Miloslav Petrjánoš.

Zhruba osmistupnové mrazy zatím neohrožují ani a.s.Ostrožsko Ostrožská Lhota na Uherskohradištsku, která obhospodaruje 15 hektaru vinic, deset hektaru broskvoní, 5,5 hektaru jabloní a 900 hektaru ozimé pšenice. Podle zástupce reditele Vladimíra Zeleného však záleží na dalším vývoji pocasí. Porosty by mohly poškodit vyšší mrazy, zvlášte když nejsou pokryty snehem, dodal.

KZ opr dp


Zdroj: ČTK, 29. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 18:49