Agris.cz - agrární portál

FAO: v Evropě znehodnoceno 220 miliónů hektarů zemědělské půdy

26. 5. 1998 | ČTK

FAO: v Evrope znehodnoceno 220 miliónu hektaru zemedelské pudy

TALLINN 26.kvetna (CTK) - Každý rok jsou v Evrope milióny hektaru zemedelské pudy poškozovány erozemi a znehodnocováním. V estonském Tallinnu na to dnes poukázali delegáti 21.konference evropské Organizace Spojených národu pro výživu a zemedelství (FAO). Podle odhadu odborníku této organizace je v Evrope mírne až težce znehodnoceno zhruba 220 miliónu hektaru zemedelské pudy, což je plocha ctyrikrát vetší než Francie.

K hlavním prícinám tohoto stavu radí expert FAO Freddy Nachtergaele nicení lesu, nadmerné používání hnojiv a insekticidu, neprimerené obdelávání pudy, pestování monokultur a neprimerené zvyšování plochy luk. Škody zpusobené temito faktory se odhadují na deset procent hodnoty rocní zemedelské produkce.

Eroze jsou podle odborníku FAO problémem predevším v oblasti Stredomorí, v Albánii, Recku a Bosne a Hercegovine, zatímco v suchých oblastech jako napríklad v Madarsku nastává predevším presolení pudy. V zemích východní Evropy a ve Skandinávii je zase zhruba 20 miliónu hektaru orné pudy zamoreno težkými kovy a prumyslovými chemikáliemi. Nejnovejší ekologická katastrofa v národním parku Donana v jižním Španelsku je príkladem toho, jak nekontrolovaný prumyslový rozvoj znicil nekolik tisíc hektaru zemedelské pudy.

Hlavními tématy 21.evropské konference FAO, která byla v estonské metropoli zahájena v pondelí, jsou problémy spojené s rozvojem zemedelství v Evrope, s kvalitou zemedelských výrobku a s realizací projektu Eastfish, zamereného na rybolov a rybolovný prumysl ve východní Evrope. Pres 40 úcastníku tallinnské konference se radí také o možném sjednocení ruzných údaju o pudním fondu ve východní Evrope. Duležitá data o kvalite pudy v této oblasti jsou totiž zatím k dispozici jen na papíre.

Konference, která potrvá do 29.kvetna, se v Tallinnu úcastní i generální reditel FAO Jacques Diouf. Ze zemí východní Evropy nejsou cleny FAO Rusko, Belorusko a Ukrajina, mají ale v této organizaci status pozorovatele.

Tatjana Weberová mž


Zdroj: ČTK, 26. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 03:52