Agris.cz - agrární portál

Byly vyšlechtěny nové druhy brambor odolné vůči plísni

25. 5. 1998 | ČTK

Byly vyšlechteny nové druhy brambor odolné vuci plísni

LIMA 25.kvetna (CTK) - Nové odrudy brambor odolné proti plísni bramborové vyšlechtili vedci v Mezinárodním brtamborovém stredisku v peruánské Lime.

Plísen, která v minulém století za bramborového moru zpusobila hladomor v Irsku, pri nemž milión lidí zahynul a statisíce dalších se vystehovaly do Spojených státu, snižuje svetovou produkci brambor v prumeru o 15 procent. V lonském roce se její výskyt zvlášte zvýšil vlivem teplého, vlhkého pocasí zpusobeného El Ninem. Dnes se houba, která plísen vyvolává, rozšírila na všechny obydlené kontinenty krome Austrálie. Na bramborové porosty se šírí ve spórách roznášených vetrem nebo deštem. V posledních letech se vyskytuje v stále agresivnejších variantách, jež jsou také stále casteji odolné vuci fungicidum, které navíc škodí životnímu prostredí a pro mnoho chudých zemedelcu jsou príliš drahé.

Nové odrudy brambor byly vyšlechteny z peruánských druhu, jež jsou samy o sobe dlouhodobe odolnejší vuci plísni. Nové druhy brambor, které byly vyšlechteny ve trech základních variantách vhodných pro podmínky na jednotlivých kontinentech, byly naklonovány a otestovány v roce 1997. Bežne na trhu však budou až behem príštích peti let.

Em


Zdroj: ČTK, 25. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 20:06