Agris.cz - agrární portál

MZe začne do dvou týdnů podporovat producenty ovoce a zeleniny

26. 1. 1998 | ČTK

MZe zacne do dvou týdnu podporovat producenty ovoce a zeleniny

PRAHA 26.ledna (CTK) - Ministerstvo zemedelství je pripraveno behem dvou týdnu vyhlásit program podpory organizací producentu ovoce a zeleniny. Na dnešní tiskové konferenci to rekl místopredseda vlády a ministr zemedelství CR Josef Lux.

Podle nej soucasne hodlá MZe v rámci programu Podpurného a garancního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) Export vyhlásit subprogram Sezónní zásoby, který by umožnil dotování úroku z úveru spojených se zásobami preklenujícími urcité období.

Na program podpory producentu ovoce a zeleniny bude podle Luxe vycleneno maximálne 50 miliónu korun a na podporu sezónních zásob asi 60 miliónu korun. Dalších 60 miliónu korun by melo být ješte vynaloženo na program podporující technologie související s produkcí ovoce a zeleniny.

"Posílení konkurenceschopnosti tuzemských producentu je stejne duležité jako odstranení asymetrií ve vzájemném agrárním obchodu mezi CR a EU," rekl Lux a dodal, že v jednotlivých komoditách je u tuzemských prvovýrobcu zhruba o 20 až 30 procent nižší konkurenceschopnost než v EU.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 26. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 23:34